Все про інфекційні та вірусні захворювання
Протягом останніх двох місяців спостерігається суттєве зниження захворюваності на COVID-19. Однак, це не означає, що пандемія закінчилася. Небезпека інфікування залишається досить високою.
Саме тому варто не забувати про основні методи профілактики. Одним із важливих і актуальних методів профілактики залишається вакцинація. Якщо ви отримали дві дози вакцини від COVID-19, то варто не забувати про бустерну дозу.
Бустерна доза – це доза вакцини, яку роблять з метою продовження імунного захисту від певної інфекційної хвороби.
Національна технічна група експертів з питань імунопрофілактики, рекомендує отримати бустерну дозу через 6 місяців після отримання другої дози вакцини.
В зв’язку з військовою агресією рф на деяких територіях України може бути ускладнений доступ до медичної допомоги. Але якщо ви перебуваєте на території, де відносно стабільна ситуація, то подбайте за власне здоров’я і зверніться до найближчого медичного закладу. Навіть якщо ви не маєте укладеної декларації з сімейним лікарем, вам все одно нададуть медичну консультацію та проведуть щеплення.
Бустерна доза на 90% знижує ризик госпіталізації та тяжкого перебігу. Люди похилого віку, з хронічними захворюваннями, з онкологічними та імунними хворобами, залишаються в зоні ризику щодо тяжкого перебігу COVID-19. Саме тому важливо, щоб ці люди якнайперше отримали усі необхідні щеплення для зведення до мінімуму ризиків ймовірних ускладнень.
Список пунктів щеплення та центрів масової вакцинації ви можете переглянути за посиланням: https://vaccination.covid19.gov.ua/list
Бережіть своє здоров’я!
Підготував в. о. завідувача відділення епідеміологічного нагляду (спостереження) та профілактики інфекційних захворювань Всеволод Кушнірук
Кір — небезпечне дуже заразне вірусне захворювання, що швидко поширюється. 9 із 10 людей, з якими контактувала інфікована особа, теж захворіють, якщо вони не були щеплені.
Передавання інфекції
Вірус кору поширюється під час кашлю та чхання, тісних особистих контактів. Вірус лишається активним і живе в повітрі або на інфікованих поверхнях протягом 2 год. Інфікована людина може передавати вірус ще за чотири дні до і за чотири дні після появи у неї висипу.
Симптоми
Першою ознакою кору зазвичай є значне підвищення температури приблизно через 10–12 днів після інфікування, яке триває 4–7 днів. На цій початковій стадії можуть виникати нежить, кашель, почервоніння очей і сльозотеча, а також дрібні білі плями на внутрішній поверхні щік. За кілька днів з’являється висип — спочатку, як правило, на обличчі та верхній частині шиї. Приблизно через три дні висип розповсюджується по всьому тілу, включно із руками та ногами. Він тримається 5–6 днів і потім зникає. У середньому, висип з’являється через 14 днів (від 7 до 18 днів) після впливу вірусу.
За перших симптомів негайно звертайтеся до лікаря!
Ускладнення
Кір може мати серйозні наслідки, особливо у дітей віком до п’яти років. Серед ускладнень кору — запалення середнього вуха (отит), запалення дихальних шляхів (бронхіт), пневмонія, діарея, енцефаліт. Ця недуга може призвести навіть до смерті.
Захворювання на кір під час вагітності також загрожує здоров’ю жінок — від розвитку ускладнень до передчасних пологів чи мимовільного аборту (викидня).
Профілактика
Спеціального лікування від кору нема. Найкращий захист — вакцинація. В Україні є комплексна вакцина від кору, паротиту і краснухи (КПК). Вона безпечна, ефективна і забезпечує тривалий захист. Для найкращого захисту дитина має отримати дві дози КПК-вакцини.
Якщо з якихось причин ваша дитина не була вакцинована відповідно до Календаря профілактичних щеплень, зверніться по консультацію до лікаря.
Відмовившись від вакцинації, ви ризикуєте здоров’ям і життям своєї дитини.
Міністерство охорони здоров’я закликає батьків обов’язково вакцинувати дітей відповідно до термінів Календаря щеплень і якомога швидше надолужити щеплення, якщо пропустили планову вакцинацію. Вакцинуватись за Календарем і надолужити пропущені щеплення можуть безоплатно усі діти до 18 років, а також дорослі з груп ризику — військові, учасники ООС, студенти, освітяни і медики.
В зв’язку з низькими показниками імунізації, в нашій області у 2011 році реєструвався підвищений рівень захворюваності кором, переважали сільське населення.
Імунізація є питанням національної безпеки, оскільки здоров’я українців — усіх разом і кожного зокрема — залежить від рівня охоплення щепленнями у країні. Для формування колективного імунітету необхідно, щоби рівень вакцинації досягав 95–98%.
Підготувала помічник лікаря-епідеміолога відділення епідеміологічного нагляду (спостереження) та профілактики інфекційних захворювань Марія Амброзяк
Сальмонельоз – інфекційне захворювання тварин, птахів та людей, яке зумовлюється численними серотипами бактерій роду сальмонел і характеризується переважним ураженням травної системи з розвитком діареї, інтоксикації та зневоднення організму, а іноді й сепсису і гнояків у внутрішніх органах.
Відомо близько 2000 типів сальмонел, їм властива надзвичайна стійкість до факторів навколишнього середовища.
Так, у кисломолочних продуктах за температури +4°С сальмонели зберігаються протягом 48 годин, у молоці за кімнатної температури – до 4-10 діб, у холодильнику у сирах – від 7 до 13 місяців. У яйцях птахів сальмонели можуть зберігати життєздатність до 3-9 місяців, у ковбасних виробах – від 6 до 130 днів. Соління та копчення м’ясних продуктів не гарантує від зараження, оскільки у копченому м’ясі із 12-19% вмістом солі збудник зберігається до 75 днів.
Для сальмонельозу характерно тяжкий перебіг, а ризик зараження хворобою досить великий, тому будь-яка людина має знати, як виявляється це захворювання і як його уникнути.
Зараження відбувається аліментарним, водним і побутовим шляхами.
У 96-98 % випадків інфікування пов’язане зі споживанням забрудненої сальмонелами їжі.
Основним джерелом інфекції є сільськогосподарські тварини (велика рогата худоба, свині, качки, гуси, кури), гризуни, а також людина.
Великий відсоток випадків зараження людини відбувається через продукти харчування – яйця, м’ясо птахів, тварин, риби, а також готові продукти, що не підлягають термічній обробці – салати, фрукти, кондитерська продукція.
Джерелом інфекції можуть бути і люди, хворі на сальмонельоз. Особливу небезпеку вони несуть, якщо працюють на харчових підприємствах, у дитячих дошкільних і лікувальних закладах, пологових будинках, оскільки можуть спричинити епідемічні спалахи сальмонельозу.
Будь-які кишкові інфекції мають сезонні коливання, тому в теплу пору року найчастіше спостерігаються епідеміологічні спалахи.
Інфікування продуктів харчування відбувається при контакті сирих та готових продуктів, під час їх зберігання та транспортування, при використанні спільного кухонного приладдя.
Найбільшу небезпеку являють такі продукти і страви, які після приготування не піддаються термічній обробці, і, особливо, якщо вони тривало зберігаються при кімнатній температурі.
Слід пам’ятати, що навіть при інтенсивному розмноженні сальмонел у харчових продуктах, вони не змінюють ні смаку, ні запаху, ні їхнього зовнішнього вигляду.
Сальмонельозу властива різноманітність проявів хвороби. При харчовому зараженні розвивається, як правило, сальмонельоз типу харчової токсикоінфекції. Інкубаційний період від кількох годин до 1-2 днів. Гостро та швидко розвиваються явища гастроентериту та гастроентероколіту (біль у животі, блювання, пронос). Підвищується температура тіла, спостерігається розлад гемодинаміки на фоні токсикозу та зневоднення. Випорожнення прискорюються, вони рідкі, пінисті, дуже неприємного запаху.
Щоб запобігти захворюванню на сальмонельоз, необхідно виконувати певні правила:
- не слід вживати м’ясні та молочні продукти, придбані на стихійних ринках, адже вони продаються без вкрай важливого ветеринарно-санітарного контролю. Нехтуючи цим правилом, можна придбати продукти від хворих тварин. На вигляд вони можуть бути якісні, адже під час розмноження сальмонел смак, колір, запах продуктів не змінюються;
- м’ясо і птицю необхідно добре проварювати або прожарювати невеликими шматками;
- під час кулінарної обробки продуктів обов’язково слід дотримуватися правил роздільного зберігання сировини та готової продукції, а також використання кухонного інвентарю. Скажімо, ножі, дошки – окремо для сирого м’яса і готових виробів. Це вкрай важливо для запобігання вторинного зараження сальмонелами виготовлених страв із сирих продуктів;
- всі швидкопсувні продукти потрібно зберігати у холодильнику;
- необхідно дотримуватись правил особистої гігієни, частіше мити руки з милом, особливо, після повернення з вулиці, перед вживанням їжі, після відвідування туалету. Якщо не має умов для миття рук, використовуйте вологі серветки, дезінфікуючі засоби для рук.
Не порушуйте цих правил! Адже виконати їх легше, ніж потім лікуватися!
Підготувала помічник лікаря-епідеміолога відділення епідеміологічного нагляду (спостереження) та профілактики інфекційних захворювань Тетяна Дарміць