Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Отруйна дія нітратів. Ранні овочі

З приходом теплої пори року особливо хочеться посмакувати вітамінами, яких дуже бракує нашому організму, тому ми йдемо до магазину або ринку, щоб купити свіжих овочів або фруктів. Але все було б добре, якби не одне але – нітрати, які містяться майже у всіх овочах. Нітрати – це солі азотної кислоти, речовини, що містяться в ґрунті, воді, входять до складу рослин, є продуктами обміну речовин в організмі людей та тварин.

У сільському господарстві нітрати широко використовуються як мінеральні добрива – селітра, аміачна вода. Загрозу для людини становлять продукти хімічного перетворення нітратів – це нітрити та нітрозаміни. При цьому в разі нестачі вітамінів – антиоксидантів, нітрати в кишківнику перетворюються в нітрити, які взаємодіють з гемоглобіном крові і перетворюють його на метгемоглобін. В результаті блокування гемоглобіну, до органів і тканин кисень не переноситься, що призводить до їх кисневого голодування.

Рекордсменами за вмістом нітратів вважаються: листові овочі (салат, кріп, петрушка), коренеплоди (редиска, редька, буряк, а також рання капуста). Дещо менше нітратів накопичується в ранній картоплі, моркві, томатах та огірках, відносно мало в ріпчастій цибулі.

Звісно в ранніх овочах міститься більше нітратів, тому для зниження їх вмісту, перед вживанням, радимо замочувати овочі в чистій воді не менше як на 1 годину, це зменшить вміст нітратів. Нітратні сполуки чудово знешкоджуються лимонним соком, на його основі можна готувати заправки для салатів або додавати його у воду для замочування овочів та фруктів. Відварюйте овочі у великій кількості води, а одержаний відвар ні в якому разі не використовуйте в харчових цілях. Приготовлені свіжі салати вживайте відразу, оскільки перетворення менш шкідливих нітратів в більш шкідливі відбувається в процесі окислення нарізаних і заправлених овочів в холодильнику.

Симптоми отруєння нітратами. Перші ознаки отруєння проявляються через 1-6 годин після надходження нітратів в організм. Гостре отруєння починається з нудоти, блювання та проносу. Спостерігається зниження артеріального тиску та пульсу. Може проявитись виражена синюшність шкірних покривів та слизових оболонок, сильний головний біль, потемніння в очах, порушення координації, судоми. Особлива небезпечна дія нітратів в період вагітності, оскільки вони можуть спричинити загрозу переривання вагітності. При перших ознаках отруєння в першу чергу промийте шлунок великою кількістю води і викличте блювоту, прийміть сорбенти, які допоможуть вивести із організму отруйні речовини, пийте як можна більше чистої негазованої води, якщо блювота та діарея відсутні, прийміть проносні препарати, щоб токсини не всмоктувались в організм. У разі погіршення стану викликайте швидку допомогу.

З метою профілактики отруєння нітратами, рекомендуємо вам:

  • не купувати овочеву продукцію на стихійних ринках;
  • купуючи овочі та фрукти, поцікавтесь у продавця наявністю документів, що засвідчують їх походження, безпечність та якість;
  • майте на увазі, що мінімальний вміст нітратів частіше буває в овочах середнього розміру;
  • не купуйте овочі та фрукти, які мають не натуральний вигляд (надзвичайно яскравого забарвлення з відблиском або надмірно великого розміру).

Повністю убезпечити свій організм від вживання нітратів ви не зможете, бо вони є майже у всіх овочах, фруктах та зелені. Проте вони небезпечні лише у надмірній кількості, тому, стежте за тим, що ви споживаєте та скільки. Будьте здорові!

 

Фельдшер санітарний

відділення епідеміологічного нагляду (спостереження)

та профілактики неінфекційних захворювань

Рогатинського відділу Івано-Франківського районного відділу

ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ»                      Наталя НИКОЛИШИН

 

ПОДІЛИТИСЬ: