Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Основні правила профілактики харчових отруєнь напередодні Великодніх свят

Незабаром свято Воскресіння Господнього, в кожній церкві Івано-Франківщини освятять пасхальні кошики, в яких обов’язково будуть паска, яйця, ковбаси, сир та масло.

Крім того, в кожному домі готуватимуть інші святкові страви до великоднього столу, а ще – гостинці на передову для наших воїнів-захисників та для внутрішньо переміщених осіб.

Щоб уникнути харчових отруєнь чи гострих кишкових інфекцій, спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області рекомендують дотримуватись основних простих правил.

При закупівлі харчових продуктів:

– купуйте продукти та продовольчу сировину (яйця, м’ясо, молочні продукти)  в спеціалізованих магазинах або на агропродовольчому ринку, оминайте місця стихійної торгівлі;

–  не купуйте продукти сумнівної якості;

– купуючи будь-які харчові продукти, завжди перевіряйте відповідність маркування, умови їх зберігання та терміни придатності;

– при купівлі фасованого харчового продукту також зверніть увагу на цілісність упаковки;

– не купуйте продукти завчасно, особливо ті, що швидко псуються.

При зберіганні харчових продуктів:

– дотримуйтеся умов зберігання харчових продуктів, які зазначені  на етикетці  (маркуванні), особливо це важливо для продуктів, які швидко псуються;

– належно зберігайте харчові продуктів у холодильнику (сирі та готові продукти зберігайте окремо);

– забезпечуйте  відповідні температурні режими зберігання  для замороженої та охолодженої продукції (м’яса, риби тощо).

Готуючи страви – пам’ятайте:

– перед початком приготування їжі завжди ретельно мийте руки з милом;

– для приготування страв використовуйте лише питну воду;

– придбане на ринках молоко потрібно кип’ятити;

– свіжі овочі та фрукти перед вживанням ретельно промийте проточною водою;

– використовуйте окремий розподільний інвентар (дошки, лотки, ножі, щипці, ложки і т.д.) для обробки сировини та готових до споживання харчових продуктів;

– продукти, які швидко псуються (варені ковбаси, м’ясні салати, салати, до складу яких входять яйця, молочні продукти тощо), зберігайте в холодильнику, дотримуйтесь встановлених термінів та умов зберігання.

У випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання (біль у животі, блювання, діарея, підвищення температури тіла, слабкість) – не займайтеся самолікуванням, а негайно звертайтеся за допомогою до лікаря.

Бажаємо перемоги і миру, спокою і добра вам і вашим близьким. Нехай ваші великодні кошики завжди були повні здоров’ям, щастям та міцною вірою у світле майбутнє!

 

ПОДІЛИТИСЬ: