Лептоспіроз
Лептоспіроз – небезпечне інфекційне захворювання з важким перебігом, що уражає судини, печінку, нирки та інші внутрішні органи. Це найпоширеніший зооантропоноз, зустрічається на всіх континентах.
Для лептоспірозу характерна сезонність, особливо липень – серпень, сприятливі умови є ще й у вересні – листопаді..
Джерело збудника лептоспірозу – інфіковані тварини (хворі та носії), переважно дрібні ссавці (мишовидні та водоплаваючі гризуни), комахоїдні, сільськогосподарські тварини, собаки, промислові тварини (лисиці та ін.). Від людини до людини захворювання не передається.
Збудник потрапляє у воду із сечею інфікованих тварин, найчастіше – дрібних ссавців (гризунів). При наявності заражених гризунів в житлових, складських приміщеннях можливе інфікування продуктів.
Інфікування людини відбувається:
– через ушкоджену шкіру чи слизові (під час купання, ловлі риби у заражених водоймах, її розробці, сінокосі на зволожених територіях, при догляді за хворими і інфікованими тваринами тощо)
– через шлунково-кишковий тракт (при вживанні інфікованої води, продуктів).
Існує професійний ризик захворювання у косарів, працівників ферм, ветеринарів, робітників м’ясопереробних підприємств.
Які прояви хвороби?
З моменту зараження до початку недуги проходить від 6 до 20 днів. Хвороба починається раптово: з’являється гарячка з підвищенням температури тіла до 38-40º, турбують сильний головний біль, а також біль м’язів усього тіла, особливо характерні болі в литкових м’язах та попереку. Пізніше може з’являтись жовтяниця, потемніння сечі, зниження кількості сечі.
Лептоспіроз часто складно діагностувати, адже симптоми схожі на прояви інших захворювань – наприклад, можуть нагадувати грип, який більш характерний восени і взимку. Іноді захворювання може протікати безсимптомно.
Якщо у вас є симптоми захворювання, і ви нещодавно контактували із хворими тваринами, потенційно зараженою водою, вживали ймовірно забруднену їжу, воду – зверніться до лікаря.
При підозрі на лептоспіроз лікування необхідно розпочати якнайшвидше.
Щоб попередити це захворювання, слід дотримуватись нескладних правил:
Не вживати для пиття некип’ячену воду з відкритих водойм, неперевірених джерел;
Уникати купання у водоймах, на яких відсутні обладнані пляжі, береги яких заросли кущами, або які використовують для водопою сільськогосподарських тварин;
- Захищати джерела питної води та продукти харчування від доступу гризунів;
- Проводити регулярне знищення гризунів у житлових приміщеннях та місцях тримання худоби;
- Дотримуватись правил особистої гігієни при догляді за худобою – регулярно мити руки, не їсти і не курити під час роботи;
Працюючи на присадибній ділянці, остерігатись поранень, користуватись відповідним одягом та взуттям, що захищає від контакту із заболоченим грунтом;
Ретельно мити овочі та фрукти, куплені на ринку або в магазині, а також ті, що зберігали у підвалах (вони можуть бути забруднені виділеннями гризунів).
Помічник лікаря –епідеміолога відділення
епідеміологічного нагляду(спостереження)
та профілактики інфекційних захворювань Тетяна ДАРМІЦЬ