Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Користь від якісної питної води

Вважаєте, що вода – це єдиний варіант відновити свій водний баланс?
Насправді ж багато фруктів та овочів містять чимало води, наприклад, кавун майже на
100% складається з води. Ми можемо поповнювати рівень рідини в організмі, коли
п’ємо молоко, чай, сік чи інші напої.

Понад 60% ваги тіла людини становить вода. Згідно з дослідженнями,
мозок і серце містить 73% води, легені – 83%, навіть наші кістки складаються з води
на 31%. Кожна клітина, тканина чи орган у організмі людини повсякчас потребують
води, щоби повноцінно працювати.
Корисність води для людини:
 потрібна для травлення та засвоєння поживних речовин організмом;
 виводить з організму «відходи» через сечу, піт, кал;
 використовується мозком, аби синтезувати необхідні нейрогормони та
медіатори, які регулюють роботу організму на різних рівнях;
 допомагає доставити кисень до клітин (у складі крові);
 підтримує температуру тіла в нормі (через піт та під час дихання);
 захищає делікатні органи як «буфер», наприклад, головний і спинний мозок;
 зволожує слизові оболонки;
 надає тонус шкірі, зволожує її;
 «змащує» й амортизує суглоби.

Воду краще пити маленькими ковтками. Добову норму рідини варто
розділити на рівні частини і вживати протягом дня. Першу порцію води (скажімо, 1
склянку) варто випити натще, за 20-30 хвилин перед їжею.
Вода кімнатної температури (або трохи тепла, підігріта) є кращою для органів
травлення, аніж холодна. Крижану воду пити не слід.

Також не радять пити багато рідини безпосередньо під час споживання

їжі, разом із їжею. Краще пити у проміжках часу між харчуванням.
Недостатність води призводить до зневоднення організму. Зневоднення (дегідратація)
може виникнути через замалу кількість води, що надходить із питтям чи їжею, або при
надмірній втраті води, наприклад, під час високої температури, інтенсивної фізичної
роботи. Навіть помірна дегідратація може значно порушити функцію клітин,
знижувати енергію, проявитися втомою. Ось чому важливо пити воду в достатній
кількості щодня.

Щоденно ми втрачаємо воду під час дихання, потовиділення,
сечовиділення та виділення калу. Аби підтримати здоров’я організму, водний баланс у
тілі, важливо поповнювати необхідний об’єм води. Воду ми щоденно отримуємо під
час пиття напоїв чи споживання їжі (переважно це 20% її об’єму). Отже, якщо мова
про воду, варто споживати чисту воду без барвників і підсолоджувачів. Можна пити
збагачену воду, що містить корисні мінерали.

Проведення досліджень якості питної води по мікробіологічних та
фізико-хімічних показниках з джерел водокористування, проводиться в акредитованих
лабораторіях Рогатинського відділу Івано-Франківського районного відділу ДУ
«Івано-Франківський ОЦ КПХ МОЗ».

В.о. завідувача відділення
епідеміологічного нагляду (спостереження)
та профілактики неінфекційних захворювань
Рогатинського відділу Івано-Франківського районного відділу
ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ» Неїжмак М.І.

ПОДІЛИТИСЬ: