Грибний сезон та його небезпеки
Літом, із настанням грибного сезону створюється напружена епідемічна ситуація щодо отруєнь грибами. Поки що, випадків отруєнь грибами в нашому районі немає. Але все-таки медики в черговий раз просять краян бути обережними!
При зборі грибів будьте особливо обережні, бо серед зібраних грибів можуть опинитися малоїстивні і навіть сильно отруйні. Особливо небезпечні сироїжки (голубінки), під які дуже часто маскуються одні із найотруйніших грибів – бліда поганка, яка на ранній стадії розвитку практично не відрізняється від їстівних грибів. До найбільш небезпечних отруйних грибів належать мухомори: зелений (бліда поганка), білий вонючий, білий, пантерний та червоний, що можуть викликати отруєння із смертельним результатом.
Спостерігається отруєння від вживання маслюків, козарів, опеньок. Іноді їстівні гриби стають причиною отруєння, а це буває тоді, коли збирають і вживають старі гриби, перезрілі або після тривалого зберігання. Гриби належать до продуктів, що швидко псуються, тому їх потрібно переробляти в день збору. Особливо швидко псуються гриби, які зібрані в сиру погоду. Максимальний термін зберігання не повинен перевищувати 24 год., при температурі не вище 100 С.
Отруєння грибами проявляється по різному, а це залежить від того, який гриб спричинив отруєння. Найбільш тяжко переносять грибні отруєння діти, тому у харчовому раціоні їх не рекомендовано використовувати.
Щоб уникнути трагедії та розладів вашого здоров’я, необхідно дотримуватись таких правил:
- ніколи не беріть сумнівних грибів;
- переробляйте гриби в день їх збору, або не пізніше ранку наступного дня ( при умові зберігання в холодильнику, при температурі не вище 100 С);
- дотримуйтесь відповідної технології приготування страв із грибів, піддаючи їх тривалій термічній обробці;
- не збирайте старі, червиві, покриті цвіллю гриби, в них починаються процеси розкладання білка;
- не використовуйте для збирання грибів тару непроникну для повітря – поліетиленові пакети, сумки і т.д.. Найкраще – це плетена корзина;
- не готуйте і не зберігайте блюда з грибів в металевому посуді.
- не збирайте грибів уздовж проїжджих шляхів, біля сміттєзвалищ, бо вони можуть містити небезпечні, або отруйні речовини (солі важких металів, хімічні сполуки мазуту, тощо);
Пам’ятайте! Навіть при найменшому нездужанні – нудоті, блювоті, розладі травлення, які пов’язані з вживанням грибів, необхідно негайно викликати «швидку допомогу» або доправити хворого до лікарні! Кожна згаяна година може коштувати людині життя!
Фельдшер санітарний
Рогатинського відділу Івано-Франківського районного відділу
ДУ «Івано-Франківський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» Н.М. Николишин