Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Мандруємо селами громади

Дана розповідь торкається невеликого Галицького села Підшумлянці. Дерев’яний храм УГКЦ Успіння Пресвятої Богородиці, яка була збудована у 1933р., в центрі села на схилій горі-терасі. 
 
 Протягом Страстного тижня громада села Підшумлянці щороку бере участь в традиціях, щоб згадати та вшанувати давню подію, що привели до розп’яття Ісуса на хресті, Великий четвер, Страсна п’ятниця, Велика субота.
 
 Недільний пасхальний день, біля храмового подвір’я, після завершення літургії, освячують великодній кошик, а потім громада села Підшумлянці коло храму Успіння Пресвятої Богородиці, співають гаївки. Дзвонять дзвони, які сповіщають про велике свято Воскресіння Ісуса Христа. 
 
Гаївки які громада села Підшумлянці споконвіку співають:
 
Ой на горі корито
Повне, повне води налито.
Ой там орел воду пив,
Що не, що не випив − сколотив.
Що не випив − сколотив,
Козак, козак дівці говорив:
Не йди, дівко, за вдовця,
Пожди, пожди мене, молодця!
Бо з вдовцем недобре жить −
Буде, буде лаять та ще й бить.
Я вдовцеві догоджу −
Білу, білу постіль постелю.
Під голови камінець,
А під, а під боки кремінець.
А під ноги − кропиви,
Щоб не, щоб не ходив до вдови!
 
 
 
Ой на ставу, на ставочку 
Пливуть качки в три рядочки.

Одна другу доганяє,      
Кожна собі пару має.

А которая не має,        
То на берег випливає.

Я, молода, в Божій карі: 
Не дав мені Господь пари.

Або мені пару дайте,     
Або мене розстріляйте.

Або мене, молоденьку,    
Пустіть на воду бистреньку.

Зійшла зірка рано ясна,  
Не журися, дівко красна.

Будеш мати чоловіка,   
А клопоту аж до віка.
 
 В селі  проживає багато  талановитих людей , один  з  них  Олег  Надольський.
 

Надольський Олег Васильович, народився 20 вересня 1997року в с. Підшумлянці Галицького району Івано-Франківської області, в сім’ї вчителів.

Батько: Надольський Василь Михайлович, вчитель фізичної культури та трудового навчання.

Мати: Надольська Галина Миколаївна, вчителька української мови та літератури.

Навчався у Прикарпатському університеті імені В. Стефаника, Інститут мистецтв ( 2015-2020р.), за спеціальністю “ Образотворче і декоративно-прикладне мистецтво

Реалізує в багатьох мистецьких напрямках: натюрморт, пейзаж та портрет, здебільшого в декоративній роботі. Також створює власну роботу за допомогою творчого мислення.

Любить малювати по-своєму баченню щодо створення стилізованих робіт,

( малярство, рисунок, живопис, графіка та інші напрямки.).

Декілька його робіт є в музеях Івано-Франківська,

“ Куріпки 2020р. “ Краєзнавчий музей ( міська Ратуша Франківська ), “ Катедральний Собор Воскресіння 2020р. “ музей Мистецтв Прикарпаття, “ церква Преображення Господнього 2020р. “ музей Дем’янів Лаз, та в інших музеях.

Засновник та керівник творчої групи CityArt-Місто Мистецтва ( 5 березня 2023р. до сьогодні. ).

В музеї Мистецтв Прикарпаття брав участь у виставці творів художників Прикарпаття, де представив роботу “ Різдво 2022р. “. ( з 22 грудня 2022р.).

16    лютого 2023р. взяв участь у фестивалі Малюй. UA. WAR, цифрова робота “ Сила захисту 2023р.”. Асоціація з розвитку міжнародних відносин м. Київ.

18  серпня 2023р. вдруге представив роботу “ Сила захисту “, в ІФООСХУ ( Івано- Франківська Організація Обласна Спілка Художників України), а також 1 жовтня 2023р. до Дня Покрова у музеї Дем’янів Лаз м. Івано-Франківськ.

З 4 квітня 2023р. в музеї Мистецтв Прикарпаття брав участь в загальній Великодньої виставки, дві творчі роботи були представлені “ Катедральний Собор Воскресіння 2020р. та церква Преображення Господнього 2020р. “.

Взяв участь до дня художника, в ІФООСХУ ( Івано-Франківська Організація Обласна Спілка Художників України 2023р.), “ Гірський водоспад 2020р. ”.

19    жовтня 2023р. у ПНУ ( Прикарпатський Національний Університет ім. В. Стефаника ), брав участь до “ Всеукраїнської виставки творів мистецтва друзів та учнів Михайла Фіголя “ творча робота “ Захід 2020р. “ занесена до каталог виставки.

17    грудня 2023р. взяв участь 7 Міжнародного Художнього Фестивалю, за участю країн: Канада, Ізраїль, Україна, Албанія, Франція та Німеччина виставка “ Покоління Війни “ в м. Києві у Центральному парку культури і відпочинку, біля Арки свободи українського народу. Робота була представлена та нагороджена Дипломом “ Замело снігом 2022р. “

22 грудня 2023р. взяв участь “ Різдвяна виставка творів художників Прикарпаття “ в музеї Мистецтв Прикарпаття, “ Серія Різдвяний натюрморт 2023р. “.

Творча біографія групи CityArt
Засновник та керівник групи CityArt- Місто Мистецтва, художник з м. Івано- Франківська Надольський Олег Васильович, заснував 5 березня 2023р. З метою об’єднати талановитих молодих прикарпатських художників для втілення у життя цікаві проекти. Бажає розвивати творчу групу у різному стилі та напрямках. Зокрема розвинути творчі здібності кожної особливої людини з її талантом.

CityArt почала свій шлях з першої виставки “ Сакральне мистецтво “ в музеї Дем’янів Лаз що на Франківщині. Колективна виставка на ЗСУ, 17 травня 2023р.

Через сім місяців відбулася виставка із цікавою назвою “ Романтика “ в Центральній бібліотеці м. Івано-Франківська 7 листопада 2023р.

Творча група під керівництвом Надольського Олега, розробила проект до дня пам’яті Голодомору 1932-1933р. “ Україна пам’ятає “ ( Моєї пам’яті печаль ) 27 листопада 2023р. в музеї Дем’янів Лаз, передали на полотнах минулі трагічні події на теренах України.

17 січня 2024р. в Краєзнавчому музею відкрилася зимова виставка, художніх творів творчої групи CityArt “ Просторовий проміжок “. Зима в різній площині у техніці фарб, від легкого подиху акварельного пейзажу, до стилю техніці акрил, олією, архітектура, краєвид зимовий та різдвяні свята.

Персональні виставки:

“ Стежиною барв “ , пейзаж. ( м. Івано-Франківськ, Краєзнавчий музей ( Ратуша ).

(11.08.2021 р.).

“ Відзеркальний тон портрет. ( м. Івано-Франківськ, Бастіон. 08.09.2021 р.).

“ Простір і час пейзаж. ( м. Галич, Картинна галерея Національного заповідника “ Давній Галич “. 07.12.2021 р.).

“ Сільські мотиви рідного краю пейзаж. ( м. Івано-Франківськ, Музей Мистецтв Прикарпаття. 20.07.2023р.). До дня 90-річчя храму Успіння Пресвятої Богородиці у рідному селі “ Підшумлянці “.

Організатор виставки групи CityArt:
“ Сакральне мистецтво ( м. Івано-Франківськ, музей “ Дем’янів Лаз 17.05.2023р.). Колективна виставка на ЗСУ.

“ Романтика ( м. Івано-Франківськ, “ Центральна бібліотека “. 07.11.2023р.).

“ Україна пам’ятає ( м. Івано-Франківськ, музей “ Дем’янів Лаз “. 27.11.2023р). До дня пам’яті Голодомору 1932-1933р.

“ Просторовий проміжок ( м. Івано-Франківськ, Краєзнавчий музей ( Ратуша ).

( 17.01. 2024р. ).

Об’єднані виставки:

“ Чорне — кольорове “ . ( м. Івано-Франківськ, Краєзнавчий музей ( Ратуша ).

( 04.07.2023р.). Об’єднана персональна виставка з художником Миклащуком Юрієм ( YouRa ).

 

 
   
   
 
ПОДІЛИТИСЬ: