На Прикарпатті радіаційний фон та радіологічні показники у харчових продуктах в межах норми
За результатами щоденного моніторингу радіаційного фону, який проводиться спільно з фахівцями Івано-Франківської регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби, в місті Івано-Франківську перевищень рівнів природних фонових значень не відзначалося.
За результатами аналізу вимірювань, природний радіаційний фон на Прикарпатті можна визнати радіаційно безпечним.
Показник потужності поглиненої в повітрі дози гамма-випромінювання (радіаційний фон) на території міста Івано-Франківська станом на 01 вересня 2023 року становить 0,11 мкЗв/год. (при пороговому значенні 0,32 мкЗв/год.). За вказаний період радіаційний фон є таким, який не перевищує властивий для цієї території природний фон.
Крім того фахівцями Івано-Франківської регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби здійснюється лабораторний контроль радіологічних показників у харчових продуктах:
- на агропродовольчих ринках:
– овочі (середній вміст Cs – 20,23-32,19 Бк/кг (при нормі 70 Бк/кг));
– фрукти (середній вміст Cs – 47,22-53,14 Бк/кг (при нормі 70 Бк/кг));
– свіжі гриби (середній вміст Cs – 118,22-165,44 Бк/кг (при нормі 500 Бк/кг));
- на промисловому виробництві харчових продуктів:
– вода центрального водопроводу (середній вміст Cs – 0,74-1,77 Бк/кг (при нормі 2 Бк/кг), Sr – 0,26-0,38 Бк/кг (при нормі 2 Бк/кг));
– яєчний порошок (середній вміст Cs – 3,26 Бк/кг (при нормі 400 Бк/кг), Sr – 4,88 Бк/кг (при нормі 100 Бк/кг));
– м’ясо яловичини (середній вміст Cs – 3,52-4,48 Бк/кг (при нормі 200 Бк/кг), Sr – 2,25-4,77 Бк/кг (при нормі 20 Бк/кг));
– м’ясо свинини (середній вміст Cs – 2,30-3,31 Бк/кг (при нормі 200 Бк/кг), Sr – 1,81-3,85 Бк/кг (при нормі 20 Бк/кг));
– м′ясо індика та субпродукти (середній вміст Cs – 3,07-4,10 Бк/кг (при нормі 200 Бк/кг), Sr – 2,05-2,16 Бк/кг (при нормі 20 Бк/кг));
– плоди чорниці (дикоросла) (середній вміст Cs – 97,8-197,10 Бк/кг (при нормі 500 Бк/кг), Sr – 2,49-3,97 Бк/кг (при нормі 50 Бк/кг));
– малина (домашня) (середній вміст Cs – 2,25-3,12 Бк/кг (при нормі 70 Бк/кг), Sr – 2,13-337 Бк/кг (при нормі 10 Бк/кг));
– ожина заморожена (середній вміст Cs – 4,96 Бк/кг (при нормі 70 Бк/кг), Sr – 3,62 Бк/кг (при нормі 10 Бк/кг));
– озимий ріпак (середній вміст Cs – 2,89-5,19 Бк/кг (при нормі 50 Бк/кг), Sr– 3,26-3,39 Бк/кг (при нормі 20 Бк/кг));
– озима пшениця (середній вміст Cs – 2,57-5,19 Бк/кг (при нормі 50 Бк/кг), Sr –2,08-3,09 Бк/кг (при нормі 250 Бк/кг));
– гриби сушені (середній вміст Cs – 3,81-4,02 Бк/кг (при нормі 2500 Бк/кг), Sr–4,05-5,08 Бк/кг (при нормі 20 Бк/кг));
– шкіри ВРХ (середній вміст Cs – 2,74 Бк/кг (при нормі 200 Бк/кг), Sr – 9,27 Бк/кг (при нормі 20 Бк/кг));
– шкіри кролячі (середній вміст Cs – 4,23 Бк/кг (при нормі 100 Бк/кг), Sr –2,33 Бк/кг (при нормі 50 Бк/кг)).