Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Грип

Грип. Небезпека інфекції та заходи профілактики.

Грип- це гостре інфекційне захворювання, спричинене вірусом грипу А, В та С, з повітряно- крапельним механізмом зараження, що характеризується ураженням дихальних шляхів, вираженою інтоксикацією, гарячкою та катаральними проявами. Грип має симптоми, подібні до ознак інших гострих респіраторних вірусних інфекцій (ГРВІ), але набагато небезпечніший. Це захворювання важко переноситься і може спричинити ускладнення: пневмонії, отити, синусити, менінгіти. Ситуація з коронавірусною інфекцією теж залишається складною, і ризик нашарування двох інфекцій все ще існує. Головна небезпека грипу полягає у тому, що він постійно мутує.

Клінічні ознаки грипу:

раптовий початок;

головна біль;

ломота у м’язах і суглобах;

біль у горлі;

підвищення температури тіла до 38 °С і більше;

кашель;

Джерелом збудника є хвора людина. Особливу епідеміологічну небезпеку становлять особи з легким перебігом хвороби, бо вони частіше продовжують активний спосіб життя і поширюють вірус грипу. Хворий на грип заразний для оточуючих з перших годин хвороби. Максимальна заразливість припадає на перші 2-3 дні захворювання. З крапельками слизу під час кашлю і чхання збудник викидається на відстань до 2 м. Зараження можливе також через предмети домашнього вжитку (рушник, посуд, дверні ручки ).

Максимальну небезпеку грип представляє для маленьких дітей (до 2 років) і людей похилого віку (старше 65 років).

Кому рекомендується вакцинація від грипу?

Людям, які мають вищий ризик розвитку серйозних ускладнень грипу, вакцинація проти грипу є особливо важливою. Міністерство охорони здоров’я України рекомендує обов’язково проводити вакцинацію проти грипу всім, хто входить до групи ризику:

діти від 6-ти міс.-до 9-ти років, що раніше не були вакциновані від грипу (вакцинацію проводять двома дозами з мінімальним інтервалом 4 тижні). Якщо малюку менше 6-ти місяців, рекомендовано застосувати стратегію «кокона»: вакцинуючи усіх членів сім‘ї, створити колективний імунітет у домі. Зазначаємо, що грудне вигодовування не є протипоказом до вакцинації;

вагітні жінки, жінки, що планують вагітність у найближчому сезоні грипу та породіллям (до 2-х тижнів) – інактивованою вакциною;

дорослі (особливо старше 65 років), що працюють у місцях скупчення людей (вчителі, продавці, водії міського транспорту, медичні працівники) – вакцинують однією дозою щорічно

люди з хронічними захворюваннями (бронхіальна астма, цукровий діабет, захворювання серцево-судинної системи, ниркова недостатність, цироз або фіброз печінки). Наявність хронічних та важких хвороб значно ослаблює організм. А, значить, імунна система людини стає особливо вразливою до інфікування грипом та іншими гострими респіраторними захворюваннями.

люди з ожирінням (ІМТ>40 кг/м2);

люди з імуносупресивними станами — онкологія, ВІЛ-інфекція;

люди з неврологічними хворобами;

люди, які мають спадкові метаболічні розлади та мітохондріальні хвороби.

Щорічна вакцинація — найдієвіший спосіб захиститися від грипу та попередити важкі ускладнення хвороби.Одне щеплення захищає впродовж усього епідемічного сезону від найбільш розповсюджених і небезпечних штамів.

Вакцинація допомагає:

зменшити ризик захворіти на грип;

зменшити ризик серйозних ускладнень, госпіталізації та смерті.

Найкращий час для щеплення — напередодні грипозного сезону (у вересні). Якщо такої можливості не було, то вакцинуватися можна і впродовж усього сезону. Всупереч поширеному міфу, це не ослаблює, а посилює здатність організму протистояти грипу.Вакцинація проти грипу належить до рекомендованих – її немає у національному календарі профілактичних щеплень, тому вакцину можуть закуповувати коштом місцевих бюджетів, підприємств або ж власним коштом. В умовах епідемії гострого вірусного захворювання COVID-19, особливо активно постає необхідність вакцинуватись в тому числі від сезонного грипу. Вакцина від COVID-19 не є аналогом вакцини проти відповідних штамів грипу, і навпаки. Тому дуже важливо комплексно захистити себе та близьких людей в умовах викликів які стоять перед нами на повсякдень.

Вакцини проти грипу:

«Ваксігрип Тетра» (виробник — «Санофі Пастер», Франція, чотирьохвалентна);

«Джісі Флю Квадривалент» («Грін Кросс Корпорейшн», Південна Корея, чотирьохвалентна);

«Інфлувак Тетра» («Абботт Біолоджікалз Б.В.», Нідерланди, чотирьохвалентна).

Чотиривалентна вакцина призначена для вироблення імунітету від чотирьох штамів грипу, які циркулюватимуть у Північній півкулі цього епідсезону. Вакцини «Ваксігрип Тетра» і «Джісі Флю Квадривалент» можна застосовувати для щеплення дітей віком від шести місяців, «Інфлувак Тетра» — від трьох років.

Сучасні вакцини — безпечні та проходять багатоетапну перевірку, перш ніж потрапити у медичні заклади. Тому не варто хвилюватися про те, що щеплення може нашкодити організму.

Після проведення вакцинації можливі наступні реакції, які вважаються нормою:

набряк та почервоніння в місці ін’єкції;

головний біль;

підвищена втомлюваність.

Протипоказами до вакцинації є:

наявність в анамнезі важкої алергічної реакції (анафілаксії) на попередню дозу вакцини;

гостра хвороба на момент введення вакцини.

Крім вакцинації, як основного і самого дієвого способу попередження хвороби, є ряд додаткових заходів профілактики грипу та інших респіраторних інфекцій:

часте миття рук з милом (вірус гине під впливом миючих або дезінфікуючих засобів);

уникнення контактів з уже інфікованими людьми;

по можливості скорочення безпосередніх контактів з іншими людьми і часу перебування в місцях масового скупчення людей.

 

Підготувала

лікар-епідеміолог Наталія Андрухович

 

ПОДІЛИТИСЬ: