Гриби – прихована небезпека
Кожного року, із настанням грибного сезону створюється напружена епідемічна ситуація щодо отруєнь грибами. На щастя, випадків отруєнь грибами в Рогатинській та Галицькій територіальних громадах на протязі біжучого 2022р. не було.
Отруїтися грибами можна тоді, коли ви збираєте малознайомі або зовсім незнайомі гриби та коли проводите недостатню їх термічну обробку в процесі приготування. При зборі грибів будьте особливо обережні, бо серед зібраних грибів можуть опинитися малоїстивні і навіть сильно отруйні. Особливо небезпечні сироїжки (голубінки), під які дуже часто маскуються одні із найотруйніших грибів – бліда поганка, яка на ранній стадії розвитку практично не відрізняється від їстівних грибів. До найбільш небезпечних отруйних грибів належать мухомори: зелений ( бліда поганка), білий вонючий, білий, пантерний та червоний, що можуть викликати отруєння із смертельним результатом.
Спостерігається отруєння від вживання маслюків, козарів, опеньок. Іноді їстівні гриби стають причиною отруєння, а це буває тоді, коли збирають і вживають старі гриби, перезрілі або після тривалого зберігання. Гриби належать до продуктів, що швидко псуються, тому їх потрібно переробляти в день збору. Особливо швидко псуються гриби, які зібрані в сиру погоду. Максимальний термін зберігання не повинен перевищувати 24 год., при температурі не вище 100 С.
Отруєння грибами проявляється по різному, а це залежить від того, який гриб спричинив отруєння. Найбільш тяжко переносять грибні отруєння діти, тому у харчовому раціоні їх не рекомендовано використовувати.
Щоб уникнути трагедії та розладів вашого здоров’я, необхідно дотримуватись таких правил:
- ніколи не беріть сумнівних грибів;
- переробляйте гриби в день їх збору, або не пізніше ранку наступного дня (при умові зберігання в холодильнику, при температурі не вище 100 С);
- дотримуйтесь відповідної технології приготування страв із грибів, піддаючи їх тривалій термічній обробці;
- не збирайте грибів уздовж проїжджих шляхів, біля сміттєзвалищ, бо вони можуть містити небезпечні , або отруйні речовини (солі важких металів, хімічні сполуки мазуту, тощо).
Фельдшер санітарний
відділення епідеміологічного нагляду (спостереження)
та профілактики неінфекційних захворювань
Рогатинського відділу Івано-Франківського районного відділу
ДУ «Івано-Франківський ОЦ КПХ МОЗ» Ігор Чаборик