Рекомендації щодо профілактики харчових отруєнь в літню пору
Літо – це можливість розширити раціон вживання різноманітних фруктів і овочів, наситити організм вітамінами. Разом з тим, влітку збільшується ризик виникнення харчових отруєнь та гострих кишкових інфекційних хвороб. Адже спека створює ідеальні умови для поширення збудників, що викликають захворювання на кишкові інфекції. В організм здорової людини збудники гострих кишкових інфекцій потрапляють із забрудненими харчовими продуктами та питною водою, а також через брудні руки при недотриманні правил особистої гігієни
Гострі кишкові інфекції – одні з найпоширеніших інфекційних захворювань, які можуть призвести до серйозних ускладнень, особливо у дітей.
Серед основних причин гострих кишкових інфекцій:
– недотримання правил особистої гігієни,
– недотримання умов і термінів зберігання сировини та готових страв,
– вживання неякісних харчових продуктів, які містять збудник захворювання тощо.
Найчастіше збудники кишкових інфекцій знаходяться у сирій їжі тваринного походження (м’ясо, яйця, непастеризоване молоко, морепродукти), немитих фруктах та овочах.
Основні симптоми харчового отруєння – нудота і блювота, діарея, слабкість і нездужання, болі в шлунку, а також у багатьох випадках зміна кольору обличчя, озноб, підвищення температури. Кожне отруєння потребує обов’язкового звернення до лікаря.
З метою попередження харчових отруєнь та гострих кишкових інфекцій необхідно виконувати наступні заходи профілактики:
– не купуйте харчові продукти чи готові страви у місцях несанкціонованої торгівлі;
– не вживайте продукти і напої при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності та з вичерпаними термінами зберігання;
– не вживайте невідомі гриби, дикорослі ягоди, трави та інші рослини;
– не беріть в дорогу, при здійсненні подорожі та на відпочинок продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські кремові вироби або інші продукти, що потребують охолодження при зберіганні);
– на відпочинку виключіть приготування багатокомпонентних страв, що не мають достатньої термічної обробки (паштети, м’ясні салати тощо);
– під час відпочинку з дітьми ознайомте дітей з правилами дотримання особистої гігієни, слідкуйте за тим, щоб діти не споживали незнайомі дикорослі рослини;
– не залишайте готову їжу на столі довше, ніж на дві години. Ні в якому разі не зберігайте їжу, яка залишилася після пікніка;
– ретельно мийте руки з милом перед вживанням їжі, після повернення з вулиці та після кожного відвідування туалету;
– добре проварюйте, тушкуйте і просмажуйте харчові продукти, особливо м’ясо, птицю, яйця і рибу;
– мийте та обдавайте окропом фрукти і овочі, особливо у разі споживання їх у сирому вигляді;
– вживайте бутильовану воду або охолоджену кип’ячену воду.
Літо має бути приємним, смачним і вільним від незапланованих візитів до лікаря. Відпочивайте з розумом та будьте здорові!.