ТАКИЙ НЕОБХІДНИЙ ЙОД
За даними ВООЗ немає країни, де б не зустрічалися регіони з вираженим дефіцитом йоду в грунті, воді, повітрі, продуктах харчування. Івано-Франківська область також належить до територій з низьким вмістом йоду, що призводить до проблем функціонування щитовидної залози. Йододефіцитні захворювання найбільш поширені на земній кулі серед недуг неінфекційної природи.
Частими причинами, які призводять до формування йодного дефіциту є недостатнє надходження цього мікроелемента в організм, внаслідок низького вмісту його в продуктах харчування; та порушення всмоктування у шлунково-кишковому тракті та засвоєння щитовидною залозою.
Йод необхідний для нормального росту і розвитку людини і тварини. Розрізняють продукти з високим ( морська риба, морська капуста, м’ясо, молоко, яйця) і низьким (рослинна їжа) його вмістом.
Вологість, незадовільна вентиляція, підвищена температура у приміщеннях, для зберігання продуктів, призводить до втрат 64% йоду.
Йодована сіль – це найдієвіший, найдешевший спосіб захистити себе і свою родину від йододефіциту. Але слід пам’ятати, що йод з такої солі може випаровуватися, він присутній в її складі лише близько 4-х місяців. Тому, купуючи йодовану сіль, обов’язково слід звертати увагу на дату її виготовлення та терміни зберігання: чим свіжіша сіль, тим більше міститься в ній йоду. Добова потреба організму людини в йоді складає 100-200 мкг.
Важливо знати: при багаторазовому заморожуванні і розморожуванні м’яса і риби з водною фракцією зменшується коефіцієнт сполук йоду; при випіканні хліба втрати йоду досягають 84%, при кип’ятінні молока – 26%, варінні круп і бобових – 47-64%, овочів – 28-62%, м’яса – 48%; при термічній обробці риби (смаженні, варінні) – 35-74% від його первинної кількості. Йодовану сіль використовують не в процесі приготування їжі, а в самому кінці приготування або безпосередньо перед вживанням.
Існує три види йодної профілактики:
Індивідуальна – це споживання продуктів із підвищеним вмістом йоду, а також лікарських препаратів, що забезпечують фізіологічну кількість йоду.
Групова передбачає призначення препаратів йоду під контролем спеціалістів у групах найбільшого розвитку йододефіцитної залежності. Здійснюється шляхом регулярного тривалого приймання медикаментозних препаратів, що містять фізіологічну дозу йоду.
Масова вважається найефективнішим та найекономнішим методом і досягається шляхом додавання солей йоду до найуживаніших продуктів харчування (кухонної солі, хліба, води) та розрахована на всіх мешканців певного ендемічного регіону.
Основою профілактики захворювань, зумовлених йодною недостатністю, є забезпечення населення продуктами, збагаченими йодом. Адже це так необхідно для збереження здоров’я населення регіону!
Фельдшер санітарний
Рогатинського відділу Івано-Франківського районного відділу
ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ» Н.М. Николишин