Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Відбулася нарада з питань перебігу вакцинації у Більшівцівській громаді

Сьогодні у актовій залі Більшівцівської селищної ради під керівництвом голови громади Василя Саноцького відбулася нарада з питань перебігу вакцинації у Більшівцівській громаді.

На нараді були присутні начальник відділу управління персоналом апарату обласної державної адміністрації Анатолій Мельничук, начальник відділу економіки та агропромислового розвитку Івано-Франківської районної державної адміністрації Володимир Горбаль,  та начальник Івано-Франківського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області Михайло Гриник. На нараду запросили старостів сіл, керівників відділів селищної ради, керівників медичних закладів громади та поліцейського громади.

Звертаючись до присутніх Анатолій Олександрович наголосив на тому, що у суспільстві досі існує недовіра до вакцинації: «пов’язане це із недостатньою просвітницькою роботою. Люди сьогодні ще бояться вакцинуватися. Епідемія – явище не нове. У світі було багато епідемій і завжди людей рятувала вакцинація. І щодо жодних процесів вакцинації ніколи не виникало таких питань як до вакцинації від Covid-19».

Представник ОДА звернувся до присутніх із проханням покращити просвітницьку роботу щодо вакцинації серед населення громади та наголосив,що «жовта зона» теж має певні заборони та норми: «ми не можемо собі зараз дозволити розслабитися і думати, що все вже позаду. Насправді небезпека існує. Зараз йдуть свята. Люди повинні берегти своє здоров’я, продовжувати зберігати дистанцію».

Також Анатолій Мельничук зазначив, що на час проведення наради у Більшівцівській громаді було підтверджено 660 випадків зараження корона вірусом: «це велика цифра, враховуючи загальну кількість населення у громаді. Від вірусу у громаді померло 22 особи. Такими темпами народ не гинув на війні. Це великі цифри і це треба усвідомити а не сприймати спокійно. На жаль, суспільство вже з цим звикається. Так не можна. Треба берегти здоров’я своє і своїх ближніх. На сьогодні першу дозу вакцинації у вашій громаді отримали 29% жителів, а двома дозами вакциновані тільки 15%».

Коментуючи ситуацію керівник КНП “Центр ПМСД” Більшівцівської селищної ради громади Оксана Базилюк зазначила,  що на час проведення наради у громаді розгорнутий один постійний пункт вакцинації, котрий знаходиться у Більшівцях на вулиці Тихій, 4, і вісім тимчасових пунктів вакцинації, котрі розташовані у всіх ФАПах громади.

«Сьогодні декларації із нашими сімейними лікарями підписало майже 5500 жителів громади. За нашими підрахунками 1732 провакциновано першою дозою вакцини і 1567 пацієнтів уже вакцинувалися вдруге. Але це тільки та статистика, що є у нас в Більшівцях. Проте є люди, які вакцинувалися за місцем праці, або у інших пунктах вакцинації. Тому припускаю, що насправді вакцинованих більше. Ми вакцинуємо кожен день з 14.00 до 17.00.  Перед цим ведемо запис, і маємо графік, адже вакцина є багатодозна. Звичайно, ми намагаємося вести роз’яснювальну роботу серед населення, але у нас не вистачає для цього сил та ресурсів. Тут треба комунікувати всім» – зазначила Оксана Василівна.

Водночас медик зазначила, що є позитивна тенденція у громаді щодо захворюваності на ГРЗ:  «якщо минулого року у нас на ГРЗ захворіло 1666 людей. Водночас у цьому році таких випадків зафіксовано тільки 770. Це велика заслуга сімейних лікарів».

У свою чергу керівник КНП “Більшівцівська міська лікарня” Богдан Іжицький теж відзначив недостатні обсяги санітарно-просвітницької роботи серед населення: «про необхідність вакцинації повинні говорити всюди. Люди повинні знати, що вакцинація рятує від смерті і важкого перебігу хвороби».

Заслухали на нараді і поліцейського громади Олега Томашевського.

«У нас щоденно створюється мобільна група, котра виконує перевірку місць скупчення людей. Метою наших перевірок не є наповнення бюджетів штрафами, а саме просвітницька робота серед населення. На жаль, не всі відповідально ставляться до здоров’я свого та своїх близьких, іноді відкрито і свідомо не бажають виконувати санітарні норми. На сьогодні у Більшівцівській громаді складено 72 постанови про притягнення до адміністративної відповідальності за частиною другою статті 44-3 Кодексу України про адміністративні правопорушення  за порушення карантинних вимог. Цим порушенням передбачено штраф у розмірі 170-265 гривень, але головне для нас – збереження життя і здоров’я громадян» – зазначив поліцейський.

Начальник Івано-Франківського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області Михайло Гриник ще раз нагадав присутнім про норми та умови перебування у жовтій зоні, перерахував професії людей, які мають бути вакцинованими і розповів про заходи контролю, які здійснює  очолювана ним організація на території Більшівцівської громади.

«Представниками Івано-Франківського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області під час дії «червоної» зони було складено 28 протоколів про порушення. Але, як тут вже було зазначено: наша мета – не штраф, проте переконувати людей надзвичайно важко. Легше говорити з людьми, котрі вже перехворіли. Вони розуміють усю серйозність ситуації. Нам зараз дають безкоштовну можливість вакцинуватися і вберегтися від хвороби. А ми цим нехтуємо» – зазначив Михайло Михайлович.

За результатами наради було прийнято ряд рекомендацій:

Пункт 1. Посилити комунікацію керівництва громади із закладами охорони здоров’я. Довести до населення графік і місце проведення вакцинації задля раціонального використання доз вакцин.

Пункт 2. Привести роз’яснювальну роботу серед населення через наявні у громаді засоби масової інформації.

Пункт 3. Призначити у апараті Більшівцівської селищної ради особу, відповідальну за процеси вакцинації, за роз’яснювальну роботу та перевірку об’єктів господарювання у громаді на предмет дотримання правил та норм «жовтої» зони.

ПОДІЛИТИСЬ: