Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

В Україні триває аудит системи державного контролю при експорті рослинної продукції до Європейського Союзу

З 1 до 10 червня інспекторами Генерального  директорату Єврокомісії з питань охорони здоров’я та безпечності харчових продуктів (DG SANTE) в онлайн режимі здійснюється аудит з метою оцінки системи контролю на місцях щодо мікробіологічного забруднення харчових продуктів нетваринного походження, призначених на експорт до Європейського Союзу.

Онлайн зустрічі проводяться з Державною службою України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів із залученням представників Центрального апарату – державних інспекторів Департаменту безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини, Державного науково-дослідного інституту з лабораторної діагностики і ветеринарно-санітарної експертизи та  за участю представників обласного рівня – державних інспекторів з питань безпечності харчових продуктів Головних управлінь Держпродспоживслужби в Волинській, Івано-Франківській, Львівській та Рівненській областях, тих областей,  де  є експортери ягід – малини, лохини.

Під час аудиту європейських інспекторів ознайомлено з кращими  практиками вирощування, обробки та переробки  ягід; порядком реєстрації операторів ринку харчових продуктів, плануванням та проведенням заходів державного контролю, методами лабораторного контролю, в т.ч. мікробіологічного забруднення, акцентовано увагу на змінені підходи до категоризації операторів ринку харчових продуктів та частоті  перевірок. Обговорено результати заходів державного контролю операторів первинного виробництва  та виробників заморожених ягід, результати системи лабораторного контролю, в т.ч.  мікробіологічного забруднення харчових продуктів нетваринного походження: малини та лохини, при експорті до Європейського Союзу.

Асоціацією «Ягідництво України», яка є галузевою асоціацією, що об’єднує всіх професійних гравців плодово-ягідного ринку нашої держави, інформовано щодо просування і диверсифікація експорту української ягоди та фруктів і продуктів їх переробки, формування іміджу України на міжнародній арені, як надійного постачальника якісної продукції. Українські господарства, які експортують свою продукцію до ЄС сертифікують виробництва відповідно до міжнародних стандартів, дотримуються вимог пакування та брендування продукції.

На разі аудит триває, аудиторами вивчаються документи, які підтверджують дієвість державного контролю при експорті ягід до ЄС.

ПОДІЛИТИСЬ: