Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Більшівці під час Першої світової війни

На зламі ХІХ і ХХ століть Більшівці були типовим містечком Східної Галичини, де активно розвивалися ремісництво і торгівля. Тут діяли пивоварний завод і цехи з виробництва спирту, млин, монастирська цегельня, ремісничі майстерні бляхарів, кравців та шевців. Тоді в містечку було близько 3500 мешканців. Але Перша світова війна поклала край мирній праці і знищила весь людський доробок за багато років. У роки Першої світової війни через Більшівці проходила лінія фронту, тому містечко зазнало серйозних руйнувань.
«Сьомого вересня 1916 року росіяни напали на австро-німецьку армію, яка стояла біля Гнилої Липи, – зазначалося в хроніках монастиря отців-кармелітів. – Вони обстрілювали Більшівці й прилеглі села градом куль і гранат із 42-сантиметрових гармат. Після кількох годин стрільби Більшівці були повністю зруйновані. Вціліли тільки залишки будівлі суду, ратуші, кам’яниці аптекаря Міка на площі Ринок та монастиря з церквою. Місто практично зникло з лиця землі, перетворившись на купу сміття та попелу. Населення шукало порятунку у втечі. Мешканці Більшівців, тобто поляки й українці (євреї заздалегідь виїхали до Відня і Чехії), за розпорядженням полковника, який керував тим відрізком фронту і тимчасово мешкав у монастирі, залишилися в місті, не передчуваючи небезпеки, яка їм загрожувала. Вони би всі загинули від куль і гранат, якби не розторопність отця Теодора Байорека, який заопікувався людністю і заховав її від неминучої смерті у пивницях та підземеллях монастиря».

Зруйнований монастир отців-кармелітів.
Зруйнований монастир отців-кармелітів.

В липні 1918 року кореспондент газети «Кур’єр львівський» описав Більшівці, які пережили роки воєнного лихоліття: «Перед війною тут був великий рух, люди приїздили з різних кутків. Було шумно і весело. А зараз Більшівці ледве животіють, костел зруйнований, будинки розбиті кулями і спалені. Лишилася тільки одна хата, про яку розповідають, що її вберіг диявол, бо там у найгарячіші воєнні часи грали у карти. На руїнах уже повиростав буйний бур’ян, все місто перерите ровами та посплутуване колючим дротом. Всюди або рівне місце, або ями, або жалюгідні підземні хатки.
Людність, яка повертається, займає ті місця і ями та солдатські квартирування і там мешкає. Ці люди бідні й убогі, придушені злиднями і війною, змучені голодні, обдерті, покриті ранами і струпами. Вони нагадують скелети, висушені убогістю.

Костел Благовіщення, поч. ХХ-століття.

Коли говорять про відбудову Більшівців, то переважно згадують про те, що мусять бути відбудовані резиденції місцевої вади та центральні військові штаби. Але той, хто бачив Більшівці, не здатен у це повірити. Звичайно, резиденції та штаби мусять бути. Але подивіться на цих людей, які намагаються самі собі давати раду і будувати щось на кшталт халупок чи собачих буд. Вони настільки витривалі, що їх навіть не зламало усвідомлення того, що вони всіма забуті. Офіційні інстанції вислали тільки трохи дошок, аби було з чого будувати бараки.
Хто хоче усвідомити весь жах війни, той мусить побачити костел. Він не лише розбитий кулями, а ще й пограбований так по-варварськи, що здається, люди не могли з ним так учинити. З вівтарів повиривали образи і вивезли, рами попалили, хрести і древка від хоругв також, усе, що мало хоч якусь цінність, забрали. Навіть кості померлих повикидали з трун, а самі труни вивезли. З покривал повиривали гаптування, весь текстиль із костелу вивезли.

Панорама Більшівців, початок Першої світової війни.

Люди живуть у злиднях, не мають ні хліба, ні картоплі, а на допомогу мусять чекати місяцями. Вони жебрають і лише з жебрацтва живуть. Якщо так піде далі, їх остаточно зламають голод і холод. Бо не така страшна війна, як її наслідки».
Згаданий у дописі костел Благовіщення був цінною пам’яткою пізнього бароко ХVIII століття. Його головний фасад прикрашали дві вежі з нішами для скульптур, а праворуч від вівтаря на північній стіні містилися портрети фундаторів костелу. Певні реставраційні роботи велися ще у міжвоєнний період, але тільки у 1987 році вони відновилися, і святиню разом з монастирським комплексом вдалося відбудувати.

 

Олена БУЧИК

ПОДІЛИТИСЬ: