Рогатинський відділ ІФОЦКПХ інформує

 Всесвітній день довкілля

Всесвітній день довкілля відзначається 5 червня в більш ніж 100 країнах світу. Завдання охорони довкілля наразі стоїть перед усім людством.

Нажаль, в час війни, екологія, на територіях бойових дій,  значно погіршилась та зазнає катастрофи. В даний період забруднюються грунти, ріки, водоймища, ліси. Під час ракетних ударів та артилерійських снарядів утворюються токсичні випари ціанистих кислот, формальдегіду, закису та діоксиду азоту, вуглекислих, чадних і парникових газів та інших хімічних сполук.

 Кожна людина має любити і захищати природу. Від нас і тільки від нас, людей, залежить, якою вона буде. Якщо ми будемо забруднювати навколишнє середовище, бездумно знищувати її дари, незабаром вона просто загине або стане такою, що люди не зможуть вижити. Тому дуже важливо мешканцям бережно ставитися до природи. Люди живуть на планеті більше двох тисяч років. За цей час не завжди до природи ставилися обережно, особливо у період бурхливого розвитку прогресу.

Охорона навколишнього середовища – це загальнолюдська турбота. Природа допомагає людям зміцнювати їх здоров’я. Любов до природи, турбота про неї робить людину добрішою. Природу треба любити і берегти. Без природи людина загине. Збереження природи – це збереження людини. Змінювати природу людина повинна обережно, бо окремі дії можуть завдати шкоди і навіть привести до загибелі. Не можна знищувати дерева, чагарники, кидати в річки і озера сміття, губити тварин. Багаття в лісі призводять до пожеж.

Акредитованою лабораторією Рогатинського відділу систематично проводиться лабораторний контроль якості атмосферного повітря на автошляхах міст Рогатин, Бурштин та Галич, в межах житлової забудови, а також за стаціонарними джерелами викидів від промислових підприємств. Майже в усіх викидах присутні шкідливі забруднювачі, а саме: тверді частинки, окис вуглецю, діоксид сірки, діоксид азоту та інші. По результатах досліджених проб атмосферного повітря, перевищень ГДК ( гранично допустимої концентрації) – не було. Щоденно спеціалістами служби проводиться дослідження радіаційного гама-фону у контрольованих точках, який становить 0,10-0,12 мкг/зв/год. та відповідає нормі.

Берегти рідну  природу, охороняти її багатства – обов’язок кожної людини. Ми повинні робити все можливе, щоб запобігти екологічним забрудненням навколишнього середовища.

Наша планета – це наш дім, і нам потрібно його зберегти. Іншими словами, думайте по-екологічному і живіть краще.

 

В.о. завідувача відділу

епідеміологічного нагляду

та профілактики неінфекційних хвороб

Рогатинського відділу Івано-Франківського районного відділу

ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ»                                                                М.І. Неїжмак

Всесвітній день безпеки харчових продуктів

Харчові продукти можуть зіткнутися з безліччю небезпек для здоров’я, проходячи через ланцюжок поставок, від ферми до фабрики та до вилки. Безпека харчових продуктів полягає у застосуванні методів і процедур безпечного поводження з харчовими продуктами на всіх етапах життєвого циклу харчового виробництва, щоб зменшити ці ризики та уникнути шкоди для споживачів.

Під безпечністю харчових продуктів розуміють процедури приготування, обробки та зберігання харчових продуктів для запобігання харчовим захворюванням і травмам. Як наукова дисципліна, безпека харчових продуктів опирається на широкий спектр наукових галузей, включаючи хімію, мікробіологію та інженерію.

Продукти харчування є одними з найбільш проданих товарів у світі. Оскільки ринки з кожним роком стають все більш глобальними, а населення світу продовжує збільшуватися, глобальний ланцюг постачання харчових продуктів буде лише збільшуватися в масштабах і складності. Саме через ці тенденції, що впливають на масове виробництво та розповсюдження харчових продуктів, дотримання вимог безпеки харчових продуктів ніколи не було так важливо.

Ці різні дисципліни об’єднуються, щоб забезпечити безпеку харчової промисловості, де б харчові продукти не були джерелами, виробляються, готуються, зберігаються або продаються. У цьому сенсі безпечність харчових продуктів — це системний підхід до гігієни та підзвітності, який стосується кожного аспекту світової харчової промисловості.

Найпростіше визначення безпечності харчових продуктів полягає в тому, щоб гарантувати, що харчові продукти безпечно потрапляють до споживача, усуваючи ризики, які можуть виникнути на будь-якому етапі процесу досягнення споживача.

Основний принцип безпечності харчових продуктів полягає в тому, щоб їжа ні за яких обставин не завдала шкоди споживачеві. Для цього необхідно усунути всі види негативу, які можуть виникнути, від небезпеки забруднення, що може викликати захворювання, до фізичних проблем, від біологічних небезпек до проблем з упаковкою.

Харчова промисловість – це галузь, яка безпосередньо впливає на здоров’я людини. Щороку мільйони людей відчувають серйозні проблеми, починаючи від харчових захворювань і закінчуючи летальним результатом.

Концепція безпеки харчових продуктів по суті охоплює всі застосування, які використовуються для збереження харчових продуктів. Продовольча безпека залежить від спільних зусиль усіх, хто бере участь у ланцюжку постачання продовольства. Законодавчі норми та перевірки здійснюються, щоб усунути або зменшити ризик забруднення по всьому харчовому ланцюгу, від виробників до роздрібних продавців і підприємств громадського харчування.

В.о. завідувача відділу

епідеміологічного нагляду

та профілактики неінфекційних хвороб

Рогатинського відділу Івано-Франківського районного відділу

ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ»                                                                  Микола  НЕЇЖМАК

Обережно КІР

З початку 2025 року значно зросла захворюваність на кір, як в Україні так і в Івано-Франківській області.
Епідемічна ситуація, щодо захворюваності вакцинокерованими інфекціями на території відповідальності Рогатинського ВСП залишається стабільною, але при недостатньому охопленні населення щепленнями, можливе виникнення епідемічних ускладнень. Незадовільні показники обсягу імунізації проти кору (вакциною КПК-1 серед дітей 2 р. і ст.) за 4 місяці фіксуються у КНП «Галицький ЦПМСД» – 2,3%. Добре виконання обсягів річного плану по щепленням КПК відмічається у КНП « Бурштинський мЦПМСД» більше 40 %.
Кір – це висококонтагіозне (надзвичайно заразне) гостре вірусне захворювання. В основному кором хворіють не щеплені діти. Підлітки й дорослі, що раніше не хворіли кором, та не отримали вакцину проти нього, також залишаються надзвичайно сприйнятливими до цієї інфекції.
Кір – це повітряно-крапельна інфекція. Вірус попадає в організм через слизові оболонки верхніх дихальних шляхів і очі від хворої кором людини, яка поширює його при диханні, розмові, чханні і кашлі.
Джерелом інфекції є хворий, який є заразний 4 дні до появи висипки і 4 дні від початку висипань. У випадку зараження, після контакту із хворим проходить від 7 до 17 днів, перш ніж хвороба проявиться (інкубаційний період).
Вірус кору дуже летучий – з потоком повітря він може попадати в сусідні приміщення й навіть на інші поверхи будинку через вікна, вентиляцію, замкові щілини, – тому заразитися можна, просто перебуваючи в одному будинку із хворим. Приміщення, де перебував хворий кором, досить провітрити, щоб у ньому можна було перебувати без ризику заразитися, дезінфекція не потрібна.
Хвороба починається гостро: дитина скаржиться на сильний головний біль, слабкість, температура може підвищуватися до 40ºC, апетит відсутній. Незабаром з’являються нежить, кашель – звичайно сухий, болісний, або гавкаючий – при ларингіті. Горло в дитини червоне, набрякле, шийні лімфовузли збільшені. Характерне запалення слизової оболонки ока – кон’юнктивіт. Його прояви при кору яскраво виражені: очі червоніють, з’являється сльозотеча, світлобоязнь, згодом з’являється гнійні виділення. На другий-третій день хвороби на твердому піднебінні з’являються рожеві крапкові висипання , а на слизовій оболонці щік, ясен і губ – характерні для кору малесенькі білісуваті цятки. І те, і інше можна побачити до появи висипу на тілі.
На 4-5 день хвороби з’являється висип – спочатку на шкірі голови, за вухами, на обличчі. Наступного дня вона поширюється на тулуб, ще через день – на руки й ноги. Коревий висип являє собою численні дрібні червонуваті цятки і пухирці, які мають тенденцію до злиття й утворення більших плям. У період появи висипу стан дитини різко погіршується – знову підвищується температура, підсилюються катаральні явища (нежить, кашель), загострюється кон’юнктивіт. Дитина млява, відмовляється від їжі, спить неспокійно.
Більшість дітей ( на відміну від дорослих) переносять цю хворобу без наслідків. Перебіг хвороби може ускладнюватися ураженням дихальної системи, очей і вух. Відомі і смертельні випадки від цієї недуги.
У кімнаті, де перебуває хвора дитина, необхідно щодня робити вологе прибирання. Провітрювання повинні бути якнайчастіше.
Нагадуємо, що найкращий та єдиний спосіб профілактики кору – активна імунізація. Вакцинацію проти кору проводять дітям у віці 12 місяців, з ревакцинацією – у шість років. Діти, які отримали вакцинацію, легше переносять недугу, а також зможуть уникнути важких ускладнень. Діти, які пропустили щеплення у відповідні терміни, повинні якомога раніше отримати пропущені дози вакцини.
Вакцинуйтеся та будьте здорові !

Лікар епідеміолог Рогатинського РВ                                                                      Людмила Коваленко

ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ  БЕЗ  ТЮТЮНУ

За даними ВООЗ, тютюн вбиває майже половину тих хто курить. Щороку внаслідок куріння помирає майже 7 мільйонів людей в усьому світі. Понад 6 мільйонів із них – це курці або колишні курці, а 890 тисяч – люди, які є пасивними курцями.

Потрібно усвідомити, що куріння – це не просто погана звичка, а звичка яка вбиває.  У нашій країні від хвороб, пов’язаних з тютюнопалінням, щороку помирає близько 120 тисяч осіб, зокрема –  50 % цих смертей через проблеми з серцево – судинною системою, 30% через онкопатологію, близько 20% – через хронічні захворювання дихальної системи. Адже досліджений факт – що в курців в 5 разів частіше виникає інфаркт міокарда, в 4 рази частіше інсульт, в 16 разів частіше захворювання судин ніг.

Щодо онкопатології:  рак ротової порожнини ( включаючи губи та язик ) – у 92% зумовлений курінням, рак  легень, трахей, бронхів – у 85%, рак нирок, сечового міхура – у 47-48%. Від раку легень у світі помирає більше людей, ніж від будь-якого іншого виду раку.

Сигаретний дим, який заповнює закриті приміщення, містить більше 4000 хімічних речовин, з яких, 250 – шкідливі, а понад 50 викликають рак. Сигарета містить: нікотин, ацетон, оцтова і синильна кислоти, дьоготь, амоній, метанол, бензопірен, миш’як, полоній, бутан та інші речовини. Шкідливим є і пасивне куріння: коли людина, яка не курить, вимушена дихати тютюновим димом, знаходячись біля курця,  таким чином також наражає своє здоров’я на небезпеку.

Негативний вплив тютюнопаління особливо небезпечний для підлітків, вагітних жінок та жінок, які годують груддю. Нікотин є вдвічі найнебезпечнішим для дитячого організму, в порівнянні з дорослим. Вагітні жінки наносять непоправну шкоду своїм ще не народженим дітям. У курящих жінок діти народжуються з меншою вагою, ніж у некурящих, з фізичними дефектами кінцівок, з глухотою, розумово відсталі. Так, за результатами спостережень європейських лікарів, серед сімей, в яких матері курили під час вагітності, зі 100 малюків в першу добу життя померає кожен четвертий новонароджений.

Уже з першого дня відмови від сигарет ваш організм почне відновлюватися, а ризики виникнення хвороб – зменшуватися.

Крім того, коли ви кинете курити, ваше дихання стане чистішим, відчуття смаку та запаху покращаться,  а займатись фізичними вправами стане легше.

А здоров’я, як ми знаємо – це найцінніше з того, що є в людини. Тому давайте разом будемо викорінювати цю згубну звичку з нашого суспільства і залучати якомога більше людей до здорового способу життя.

 

 

В.о. відділу епідеміологічного нагляду

та профілактики неінфекційних захворювань

Рогатинського відділу Івано-Франківського районного відділу

ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ»                                                                М.І. Неїжмак