Рекомендації щодо недопущення поширення гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь в організованих колективах

Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області повідомляє, що в області кожного року реєструються випадки групових інфекційних захворювань організованих колективів, зокрема і дитячих, в приватних садибах.

При проведенні епідеміологічних розслідувань та позапланових заходів державного нагляду (контролю) з року в рік відмічаються подібні порушення:

– заклади надають відпочиваючим послуги з харчування, але не зареєстровані як оператори ринку харчових продуктів,

– не ведеться контроль за дотриманням належних санітарних вимог на харчоблоках таких закладів,

– немає лабораторних досліджень води питної,

– не завжди є супровідні документи на харчові продукти та сировину,

– надаючи послуги харчування організованим колективам дітей, не мають розробленого та погодженого в Держпродспоживслужбі меню,

– не залишаються добові проби в холодильнику,

– відсутні технологічні картки на приготування страв,

– не дотримується товарне сусідство,

– недостатня кількість холодильного та технологічного обладнання,

– є випадки непроходження медичних оглядів працівниками харчоблоків.

Тому, обираючи заклад для харчування, зокрема дітей, перш за все необхідно перевірити чи обраний заклад зареєстрований як оператор ринку харчових продуктів, тоді такий заклад є на контролі територіального органу Держпродспоживслужби.

Нагадуємо, що виробник несе відповідальність за якість та епідемічну безпеку готової продукції у сфері громадського харчування.

Власники усіх закладів громадського харчування, в тому числі і приватних садиб, зобов’язані здійснювати виробничий контроль готової продукції, води, змивів з об’єктів довкілля, періодичне гігієнічне навчання персоналу.

 

Згідно Наказу МОЗ України від 23.07.2002 р. № 280 «Щодо організації проведення обов’язкових профілактичних медичних оглядів працівників окремих професій, виробництв і організацій, діяльність яких пов’язана з обслуговуванням населення і може призвести до поширення інфекційних хвороб» працівники громадського харчування і торгівлі, зобов’язані  пройти обов’язковий попередній (при прийомі на роботу) і періодичні медичні огляди та гігієнічне навчання.

Зважаючи на відключення електроенергії, власники закладів повинні забезпечити безперебійну роботу холодильного обладнання та дотримуватися термінів реалізації готових страв.

У разі виявлення будь-яких ознак кишкової інфекції (болі в животі, нудота, блювання, пронос, підвищена температура тіла тощо) необхідно терміново звернутись до найближчої лікувальної установи. Самолікування небезпечне для здоров’я!