16 жовтня – Всесвітній день здорового харчування.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я 80 % захворювань пов’язані тією чи іншою мірою з харчуванням, а 40% з них пов’язані безпосередньо з фактором харчування людини.

Кожна п’ята смерть у світі трапляється саме через те, що люди не їдять здорову їжу.

Характер харчування відіграє важливу роль у зниженні ризику розвитку хронічних неінфекційних захворювань, особливо так званих «хвороб цивілізації»: серцево-судинних, онкологічних, діабету, ожиріння, остеопорозу, карієсу  тощо.

На сьогодні відомо, що раціон харчування відіграє важливу роль і у профілактиці ряду інфекційних захворювань, тоді як недоїдання спричиняє підвищення частоти захворюваності та смертності від цих хвороб.

Механізми, пов’язані з впливом харчування на імунітет людини, поки до кінця не визначені, сьогодні дані літератури свідчать, що оптимальний стан харчування сприяє підтримці імунної системи.

Здорове харчування – це не тільки збалансований раціон споживання білків, вуглеводів, жирів, вітамінів, мікроелементів та кількості калорій, а й один з аспектів здорового способу життя. Здорове, правильне харчування є одним із найбільш значущих аспектів способу життя людини та факторів її здоров’я.

Щоденний вибір корисних продуктів харчування, бережливе ставлення до резервів власного організму, активний спосіб життя, допоможе нам покращити власне здоров’я та присвятити життя улюбленій справі.

Змінити раціон за один день неможливо: головне послідовно йти до мети – тоді здорове харчування стане для вас природним.

Як покращити свій раціон?

Зменшуйте споживання солі;

Обирайте цільнозернові продукти на заміну хлібу з білого борошна чи батону;

Їжте більше овочів та фруктів;

Не їжте багато цукру;

Контролюйте розмір порції;

Крім того, снідайте зранку. Їсти в день бажано в один і той самий час, але не пізніше ніж за три години до сну. У приготуванні їжі слід віддавати перевагу корисним рослинним оліям, а також відмовитися від «транс-жирів», які позначаються на етикетках харчових продуктів як «частково гідрогенізовані жири», «кулінарний» або «кондитерський» жир. Найбільше прихованих жирів містять продукти кондитерської промисловості: готові торти, тістечка, кондитерські вироби.

Всесвітній день здорового харчування створений для того, щоб кожна людина замислилася про своє здоров’я та раціон. Здоровий спосіб життя, елементом якого є культура харчування, має стати потребою кожної цивілізованої людини. Підтримка здорового способу життя включає більше, ніж просто правильне харчування. Вам також потрібно займатися спортом та звести стрес до мінімуму.

Слідкуйте за здоров’ям кожен день та будьте здорові!

 

Фельдшер санітарний

відділення епідеміологічного нагляду (спостереження)

та профілактики неінфекційних захворювань

Рогатинського відділу Івано-Франківського районного відділу

ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ»                                                                   Ігор ЧАБОРИК