Йод необхідний людині протягом усього життя. Йододефіцитні захворювання найбільш поширені на земній кулі серед недуг неінфекційної природи. Наш Івано-Франківський район належить до територій з низьким вмістом йоду, що призводить до проблем функціонування щитовидної залози.
Цей мікроелемент необхідний організму для утворення гормонів щитовидної залози: тироксину (активує метаболізм), трийодтироніну (впливає майже на всі фізіологічні процеси), кальцитоніну (сприяє оновленню кісток). Тому здоров’я людини залежить від достатньої кількості цього мікроелемента в організмі.
Йод необхідний для нормального росту і розвитку людини і тварини. Розрізняють продукти з високим ( морська риба, морська капуста, м’ясо, молоко, яйця) і низьким (рослинна їжа) його вмістом. Вологість, незадовільна вентиляція, підвищена температура в приміщеннях для зберігання продуктів призводить до втрат 64% йоду.
Ознаками йододифіциту є:
- збільшення щитовидної залози (зоб);
- порушення обмінних процесів;
- різке зниження або підвищення маси тіла;
- загроза викидня у вагітних жінок;
- неонатальний гіпотиреоз;
- затримка росту у дітей;
- розумова відсталість у дітей;
- зниження розумової активності у дорослих;
- погіршення слуху та пам’яті;
- підвищення холестерину;
- набряки;
- постійне відч3уття холоду.
Йодована сіль – це найдієвіший, найдешевший спосіб захистити себе і свою родину від йододефіциту. Але слід пам’ятати, що йод з такої солі може випаровуватися, він присутній в її складі лише близько 4-х місяців. Тому, купуючи йодовану сіль в магазині, обов’язково слід звертати увагу на дату її виготовлення та терміни зберігання: чим свіжіша сіль тим більше міститься в ній йоду. Добова потреба організму людини в йоді складає 100-200 мкг.
Існує три види йодної профілактики:
Індивідуальна – це споживання продуктів із підвищеним вмістом йоду, а також лікарських препаратів, що забезпечують фізіологічну кількість йоду.
Групова передбачає призначення препаратів йоду під контролем спеціалістів у групах найбільшого розвитку йододефіцитної залежності. Здійснюється шляхом регулярного тривалого приймання медикаментозних препаратів, що містять фізіологічну дозу йоду.
Масова вважається найефективнішим та найекономнішим методом і досягається шляхом додавання солей йоду до найуживаніших продуктів харчування (кухонної солі, хліба води) та розрахована на всіх мешканців певного певного ендемічного регіону.
Основою профілактики захворювань, зумовлених йодною недостатністю є забезпечення населення продуктами, збагаченими йодом.
Будьте здорові!
Фельдшер санітарний
відділення епідеміологічного нагляду (спостереження)
та профілактики неінфекційних захворювань
Рогатинського відділу Івано-Франківського районного відділу
ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ» Наталія НИКОЛИШИН