Профілактика отруєння свинцем

ВООЗ нагадує, що “безпечної” концентрації свинцю в крові не існує.

Сполуки свинцю, потрапляючи до організму, накопичуються у багатьох органах. Значна частина сполук свинцю  відкладається в кістковій тканині (це явище пов’язане з його  властивістю  заміщувати солі кальцію в кістковій тканині). Також ці хімічні сполуки мають тенденцію до накопичення у м’язовій тканині, печінці, нирках. Менш виражене накопичення сполук  у селезінці, головному мозку, серцевому м’язі та  лімфатичних вузлах.

Процес виведення сполук свинцю з організму відбувається повільно і здійснюється через нирки, кишечник і незначною мірою – через потові, слинні, молочні залози.

Вплив свинцю має серйозні наслідки для здоров’я дітей. Високі концентрації свинцю призводять до тяжких ушкоджень головного мозку й центральної нервової системи, що може супроводжуватися комою, судомами і навіть закінчуватися летально. У дітей, які перенесли важке отруєння свинцем, можуть спостерігатися незворотні затримки розумового розвитку та розлади поведінки. У нижчих концентраціях, які не викликають будь-яких очевидних симптомів, свинець призводить до ураження низки систем організму.

Вплив свинцю також викликає анемію, гіпертензію, ниркову недостатність, імунний токсикоз та токсичне ураження репродуктивних органів. Неврологічні та поведінкові наслідки впливу свинцю вважаються незворотними.

Профілактика отруєння свинцем

  • Купувати товари, особливо ті, що призначені для дітей (у т.ч. іграшки, одяг, постільна білизна, товари для вигодовування тощо), лише у санкціонованих суб’єктів господарської діяльності, та за наявності гігієнічних сертифікатів, що підтверджують якість та безпечність цієї продукції.
  • Остерігатися дешевих яскравих іграшок, особливо сумнівного походження. При огляді  речей повинно насторожити нестійкість фарбування, сторонні “хімічні” запахи, занадто яскраві кольори. Якщо запідозрили у дитини отруєння токсинами – обов’язково зверніться  до лікаря, візьміть з собою  потенційну причину отруєння (іграшки, одяг) з метою з’ясування того, безпечна вона чи ні.
  • Дотримуватись  правил особистої гігієни (зокрема й у виробничих  умовах: відмовитись від споживання їжі у виробничих приміщеннях, цехах, а після завершення  роботи прийняти гігієнічний душ та замінити робочий одяг на чистий).
  • Купувати   продукти  харчування тільки у надійних постачальників (продавців), які здійснюють контроль за якістю своєї продукції  на вміст важких металів (зокрема, свинцю). Особливо це стосується листових овочів, грибів, чаю.
  • Дотримуватись правил особистої гігієни  при роботі зі сполуками свинцю (після завершення виробничого процесу полоскати ротову порожнину, ретельно мити руки, вживати їжу та напої у спеціально відведених для цього місцях).
  • Раціонально харчуватися.
  • Відмовитися від збирання  фруктів, овочів, лікувальних трав, грибів  біля автомагістралей, автозаправок, на територіях підприємств.
  • Відмовитися від перебування, особливо гуляючи з дітьми, біля автодоріг з високою щільністю руху. Намагатися надавати  перевагу парковим зонам  та рекреаціям.
  • Не відкривати  вікна з метою провітрювання приміщень, якщо вони виходять на автодороги зі значною щільністю руху у години пік.
  • При роботі з свинцево вмісними виробами (деякі фарби, пігменти, свинцеві акумулятори тощо), обов’язково використовувати засоби індивідуального захисту.
  • При здійсненні ремонтних та оздоблювальних робіт приміщень, будівель, інвентарю тощо використовувати матеріали та засоби, безпечність яких підтверджена гігієнічними сертифікатами.

 

В.о. завідувача відділення

епідеміологічного нагляду (спостереження)

та профілактики неінфекційних захворювань

Рогатинського відділу Івано-Франківського районного відділу

ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ»                                                              Микола НЕЇЖМАК