Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Ваш захист – антиоксиданти, Здорова їжа.

Ваш захист – антиоксиданти

В результаті хімічних реакцій, які відбуваються в організмі людини, постійно утворюються вільні радикали – молекули, на зовнішній орбіті яких знаходиться неспарений електрон. Вільні радикали нестійкі та активно вступають в реакцію з іншими молекулами виводячи їх з рівноваги.

Таким чином, запускається ланцюгова реакція пошкоджень, які накопичуються в організмі і сприяють розвитку цілого ряду захворювань. Накопичення вільних радикалів вважається одною із причин передчасного старіння організму.

Природа створила речовини, які нейтралізують вільні радикали, віддаючи їм електрон, якого бракує.

Антиоксиданти поділяються на три групи:

–  Ферменти. Для їх утворення в організмі необхідні мікроелементи Zn, Fe, Cu, Mn, Se та амінокислоти, джерелом яких є різні харчові продукти: м’ясо, риба, крупи, молочні продукти, бобові. Чим різноманітніше харчування, тим більший повноцінніший набір амінокислот та мікроелементів надходить до організму.

Вітаміни А, С, Е і В-каротин. Потужним антиоксидантом є вітамін Е, який міститься у великій кількості в соняшниковому насінні, рослинній олії (але тільки в нерафінованій). Найкращим джерелом бета-каротину є овочі та фрукти, в особливості червоні та помаранчеві (яблука, болгарський перець, морква, гарбуз).

–  Біофлавоноїди. Містяться в рослинних продуктах, відомо декілька їх видів.

Антоціани. Це біофлавоноїди, які надають овочам та фруктам різноманітні кольори: червоний, фіолетовий, синій, малиновий і навіть чорний. Антоціанів багато в смородині, чорноплідній горобині, вишні, сливах, але найбільша кількість міститься в чорниці.

Кверцетин. Це найпотужніший із біофлавоноїдів, найбільше його в цибулі, а також в яблуках, помідорах, капусті броколі.

Лікопен. Міститься в помідорах, виділяється при нагріванні з додаванням рослинної олії. Тому вживати необхідно не тільки помідори в сирому вигляді, а й використовувати для приготування їжі томатний сік, пасту та томатні соуси. Поліфенол. Це біофлавоноїд, який міститься в зеленому чаї. Його регулярне вживання знижує ризик розвитку серцево-судинних захворювань, зокрема серцевих нападів та інсультів. Рекомендується вживати хоча б одну чашку зеленого чаю на день.

Дуже важливим і доступним джерелом біофлавоноїдів та інших корисних речовин є часник, який є одним з найкращих засобів серцево-судинних захворювань. Рекомендується з’їдати декілька зубників часнику кожен день, особливо в осінньо-весняний період.

Майже всі біофлавоноїди виділені в чистому вигляді та існують як аптечні препарати. Але синтезована речовина діє на організм окремо, а в натуральних овочах і фруктах – ціле сімейство корисних речовин, представлене у вигляді широкого спектру вітамінів та мінералів.

Тому пийте зелений чай, їжте цибулю, часник, гарбуз, ягоди та зелень відповідно до сезону. Це забезпечить ваш організм від захворювань та старіння.

 

 

Фельдшер санітарний

відділення епідеміологічного нагляду (спостереження)

та профілактики неінфекційних захворювань

Рогатинського відділу Івано-Франківського районного відділу

ДУ «Івано-Франківський ОЦ КПХ МОЗ»                                                          Ігор ЧАБОРИК

Здорова їжа

Дуже важливо правильно вибирати повноцінну та якісну їжу в даний час. Здорове і збалансоване харчування корисне для кожної людини. Це наше природне паливо, яке дає нашому організму фізичну силу і здоров’я. Коли організм отримує необхідну кількість жирів, білків, вуглеводів мінеральних речовин, він росте і розвивається, добре функціонують всі його системи.

 Різні види їжі містять різні поживні речовини. Деякі забезпечують наш організм вуглеводами, деякі білками і жирами, вітамінами і мінералами, і т.д. Багато хто вважає, що жири шкідливі для людей, і вони намагаються скоротити їх споживання. Існує навіть спеціальна лінія продуктів, так звана  низькокалорійна. Проблема в тому, що нам потрібні деякі види жирів, які безпечні і містяться у авокадо, горіхах і насінні, оливках, тунці, і в деяких інших продуктах. Але насичені жири продуктів тваринного походження, таких як червоне м’ясо, масло і сир, можуть бути дуже шкідливі для здоров’я.

Деякі люди скорочують споживання занадто великої кількості цукру і солі, що також є хорошою ідеєю. Одним з найбільш здорових видів їжі є фрукти і овочі. Такі органічні продукти можуть бути тільки корисні, якщо вони не містять ніяких хімічних речовин і добавок. Все більше і більше людей, як правило, вирощують фрукти та овочі у власному саду, замість того, щоб купувати їх.

 Інша проблема – це модифіковані продукти харчування. Вони набагато дешевші, тому люди часто купують їх. З іншого боку, модифікована їжа може стати причиною серйозних захворювань. На якість їжі, яку їдять люди, часто впливає культура особи, релігійні переконання, стан здоров’я та інші фактори. Проте, деякі правила є загальними для всіх. До них відносяться: менше жирів, цукру і солі, і більше води, вітамінів, свіжих фруктів і овочів. 

 

 

 

Фельдшер санітарний

відділення епідеміологічного нагляду (спостереження)

та профілактики неінфекційних захворювань

Рогатинського відділу Івано-Франківського районного відділу

ДУ «Івано-Франківський ОЦ КПХ МОЗ»                                                   

Наталія Николишин

 

 

ПОДІЛИТИСЬ: