Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Користь вітамінів для організму

 

В осінньо-зимовий період, через ослаблений імунітет, ми стаємо дуже вразливі до різних хвороб. У цей період, щоб зміцнити свій імунітет, нашому організму потрібно більше вітамінів.

ВІТАМІНИ С І Е

Ці вітаміни працюють в організмі як антиоксиданти, боруться з інфекціями

Вітамін С містять: грейпфрут, ківі, гранат, виноград, буряк, брюссельська капуста, червоний перець, імбир, квашена капуста, солоні помідори, журавлина, брусниця.

Вітамін Е міститься в авокадо, брокколі, насінні соняшника, мигдалі, фундуку, арахісі, олії.

Вітамін С, будучи потужним антиоксидантом, нейтралізує вільні радикали і бере участь у виробленні колагену, необхідного для здоров’я кісток, зубів і кровоносних судин. Цей вітамін міститься в багатьох продуктах, не лише в екзотичних фруктах і свіжих овочах, але і в соліннях і навіть прянощах, тому збагатити ним зимовий раціон особливих труднощів не складе.

Подібними з вітаміном С та його функціями, є вітамін Е, який також є антиоксидантом і запобігає руйнуванню клітин під впливом вільних радикалів. Його рекомендують як для підвищення імунітету, так і для сповільнення розвитку хронічних захворювань. Оскільки вітамін Е є жиророзчинним, то він міститься переважно в оліях і горіхах – їх можна вживати незалежно від сезону.

ВІТАМІН D

Цей вітамін сприяє засвоєнню кальцію організмом і, відповідно, зміцненню кісткової системи.

Вітамін D містить: шпинат, білокачанна капуста, лосось, тунець, молоко, сир, яловича печінка, яєчні жовтки.

Природний шлях насичення вітаміном D – це сонячне світло. В організмі кожного з нас є клітини-рецептори, які під дією ультрафіолету, виробляють цей вітамін і накопичують його. Восени і взимку, сонця мало, і тому виникає нестача вітаміну D, бо майже весь час ми проводимо в приміщеннях. 

ВІТАМІН А 

Дозволяє лейкоцитам ефективніше боротись з інфекціями.

Вітамін А міститься у моркві, солодкій картоплі, шпинаті, броколі, капусті Кале, гарбузах та інших  овочах, які мають темні зелені листочки.

Це натуральний антиоксидант, який допомагає боротись з раковими клітинами, стимулює вироблення кров’яних тілець та антитіл, які захищають тіло від інфекцій.

ВІТАМІНИ ГРУПИ В

Це цілий комплекс вітамінів, які перетворюють їжу в енергію, посилюють захисні функції організму і сприяють зміцненню імунітету. 

Для підтримки імунітету важливими є вітамін В6, В1 і В2. 

Вітамін B6 бере участь у процесах метаболізму, збереженні функцій мозку і печінки. Він міститься в хурмі, винограді, бананах, фенхелі, м’ясі курки та індички, сирі, цільнозернових злаках.

Вітаміни В1 і В2 містяться у яйцях, молоці, гов’яжій печінці, горосі, квасолі, дріжджах, ростках пшениці, сирі, соєвому маслі, свинині, імбирі, гранаті.

Вітамін В2 відіграє важливу роль в енергетичному обміні: перетворює вуглеводи і жири в енергію і покращує стан шкіри.

ВІТАМІН F

Вітамін F має антиалергічну дію. Він бере участь в синтезі жирів (особливо насичених), а також в метаболізмі холестерину. Міститься в риб’ячому жирі, оливковому маслі, сухофруктах.

ВІТАМІН Н

Вітамін Н називають ще мікровітаміном, адже він необхідний організму в малих кількостях. Він відноситься до водорозчинних, має відносну стійкість до впливу високих температур і кисню. Руйнується при тривалому кип’ятінні і під впливом світла. Міститься в грибах, шоколаді, молоці, горіхах, яєчному жовтку.

ВІТАМІН К

Вітамін К є жиророзчинним вітаміном, який бере участь в процесі згортання крові. Крім того, він впливає на засвоюваність кальцію, тому необхідний для здоров’я кісток. Міститься в морській капусті, зеленому чаї, шпинаті, ріпчастій цибулі, чечевиці.

Крім того, щоб захисні сили організму працювали на повну потужність, ваш раціон має бути збалансованим. 

По-перше, ніколи не пропускайте основних прийомів їжі: сніданок, обід і вечеря мають бути завжди, а перекуси на ходу мусять відійти в минуле. 

По-друге, не відмовляйтесь від сезонних і місцевих продуктів. 

По-третє, сміливо скорочуйте вживання цукру, солі, алкоголю.

І в цілому, харчування повинно бути – збалансованим, повноцінним і раціональним, з необхідною кількістю вітамінів, адже це важливо для організму кожного із нас.

 

Фельдшер санітарний

відділення епідеміологічного нагляду (спостереження)

та профілактики неінфекційних захворювань

Рогатинського відділу Івано-Франківського районного відділу

ДУ «Івано-Франківський ОЦ КПХ МОЗ»           

                                          

Богданна Демська

 

 

 

ПОДІЛИТИСЬ: