Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Гриби – прихована небезпека

Кожного року, із настанням грибного сезону створюється напружена епідемічна ситуація щодо отруєнь грибами. На щастя, випадків отруєнь грибами в Рогатинській та Галицькій територіальних громадах  на протязі біжучого 2022р. не було.

 Отруїтися грибами можна тоді, коли ви збираєте малознайомі або зовсім незнайомі гриби та коли проводите  недостатню їх термічну обробку в процесі приготування. При зборі грибів будьте особливо обережні, бо серед зібраних грибів можуть опинитися малоїстивні і навіть сильно отруйні. Особливо небезпечні сироїжки (голубінки), під які дуже часто маскуються одні із найотруйніших грибів – бліда поганка, яка на ранній стадії розвитку практично не відрізняється від їстівних грибів. До найбільш небезпечних отруйних грибів належать мухомори: зелений ( бліда поганка), білий вонючий, білий, пантерний та червоний, що можуть викликати отруєння із смертельним результатом.

 Спостерігається отруєння від вживання маслюків, козарів, опеньок. Іноді їстівні гриби стають причиною отруєння, а це буває тоді, коли збирають і вживають старі гриби, перезрілі або після тривалого зберігання. Гриби належать до продуктів, що швидко псуються, тому їх потрібно переробляти в день збору. Особливо швидко псуються гриби, які зібрані в сиру погоду. Максимальний термін зберігання не повинен перевищувати 24 год., при температурі не вище 100 С.

Отруєння грибами проявляється по різному, а це  залежить від того, який гриб спричинив отруєння. Найбільш тяжко переносять грибні отруєння діти, тому у харчовому раціоні їх не рекомендовано використовувати.

Щоб уникнути трагедії та розладів вашого здоров’я, необхідно дотримуватись таких правил:

  • ніколи не беріть сумнівних грибів;
  • переробляйте гриби в день їх збору, або не пізніше ранку наступного дня (при умові зберігання в холодильнику, при температурі не вище 100 С);
  • дотримуйтесь відповідної технології приготування страв із грибів, піддаючи їх тривалій термічній обробці;
  • не збирайте грибів уздовж проїжджих шляхів, біля сміттєзвалищ, бо вони можуть містити небезпечні , або отруйні речовини (солі важких металів, хімічні сполуки мазуту, тощо).

 

 

 

Фельдшер санітарний

відділення епідеміологічного нагляду (спостереження)

та профілактики неінфекційних захворювань

Рогатинського відділу Івано-Франківського районного відділу

ДУ «Івано-Франківський ОЦ КПХ МОЗ»                                                         Ігор Чаборик

 

 

 

 

 

ПОДІЛИТИСЬ: