Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Фермерські господарства Прикарпаття

 

Головне управління статистики інформує. Для розвитку сільського господарства регіону важливе значення має діяльність фермерських господарств як особливої форми господарювання, яка сприяє ефективному використанню ресурсів сільського господарства.

В області на кінець 2020р. нараховувалось 462 фермерські господарства, які для ведення виробничої діяльності мали у власності та користуванні 34,2 тис.га сільськогосподарських угідь. Середній розмір сільськогосподарських угідь у користуванні одного фермерського господарства  склав 74 га (у 2019р. – 67,6 га).

Внесок фермерів у загальний обсяг виробництва сільськогосподарської продукції протягом останніх п’яти років коливається в межах 5–6% обсягу продукції всіх товаровиробників та 12–15% обсягів її виробництва підприємствами. У 2020р. фермерськими господарствами вироблено продукції сільського господарства (у постійних цінах 2016р.) на суму 781,7 млн.грн, що на 9,9% більше, ніж у 2019р.

Переважаючим у діяльності фермерів є рослинництво, частка якого у загальному виробництві сільськогосподарської продукції фермерськими господарствами у 2020р. склала 92,8%. Продукції рослинництва ними вироблено на суму 725,7 млн.грн, що на 10,5% більше, ніж у 2019р. Основними видами рослинницької продукції у фермерських господарствах є культури технічні та зернові і зернобобові, частка яких складає відповідно 53,6% та 41% обсягів продукції землеробства.

Фермерськими господарствами у 2020р. вироблено 905,2 тис.ц зерна, що на 3,7% більше, ніж у 2019р., 92,4 тис.ц соняшнику (на 3% більше), 128,4 тис.ц ріпаку озимого та кользи (на 3,1% менше), 223 тис.ц сої (на 30,7% більше), 19,2 тис.ц картоплі (на 9% більше), 31,8 тис.ц  культур овочевих  (на 5,3% менше), культур плодових та ягідних – 18,4 тис.ц (у 1,7 р.б.). З кожного гектара у 2020р. фермери отримали по 56,3 ц зернових зернобобових культур, 26,5 ц соняшнику, 33 ц ріпаку озимого та кользи, 26,3 ц сої, 154,5 ц картоплі, 254,8 ц культур овочевих, 40,4 ц культур плодових та ягідних.

В обласних обсягах виробництва підприємствами зерна частка фермерських господарств склала 17%, соняшнику – 14,4%, ріпаку озимого та кользи – 20,5%, сої – 21,2%, картоплі – 92,3%, культур овочевих – 69,9%, культур плодових і ягідних – 26,6%.

Продукції тваринництва у 2020р. фермерськими господарствами вироблено на суму 56 млн.грн (на 2,6% більше, ніж у 2019р.) або 7,2% загальних обсягів сільськогосподарської продукції цієї категорії господарств. Основними видами тваринницької продукції фермерських господарств традиційно залишаються м’ясо та молоко, на які припадає відповідно 63,2% та 34,6%  її обсягів.

Фермерськими господарствами у 2020р. вироблено 37,4 тис.ц м’яса (у живій масі), що на 23% більше, ніж у 2019р. та 43,8 тис.ц, молока (на 7,6% більше).

Станом на 1 січня 2021р. фермерськими господарствами утримувалося  5 тис. голів великої рогатої худоби або 45,5% її чисельності  у підприємствах, у т.ч. 1,9 тис. голів корів (38,8%); 2,3 тис. голів свиней (1,1%), 2,6 тис. голів  овець та кіз (83,9%), 63,3 тис. голів птиці (4,8%).

Довідково: День фермера відзначається в Україні 19 червня згідно з Указом Президента України №234/2020 від 18.06. 2020р.

den-fermera

ПОДІЛИТИСЬ: