Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Фермерські господарства Прикарпаття

Головне управління статистики інформує.

Протягом останніх років спостерігається зростання внеску фермерських господарств, як особливої форми господарювання в агропромисловому комплексі, зокрема у 2021р. ними забезпечено 6,3% загальнообласних обсягів виробництва  продукції сільського господарства проти 2,4% у 2010р. та 14,2% проти 10,1% відповідно – у обсягах виробництва  підприємствами.

Традиційно переважаючою галуззю діяльності фермерів є рослинництво, на яке у виробництві сільськогосподарської продукції у 2021р. припадало 94,4%. Щорічно фермерські господарства забезпечують близько 10% виробництва продукції землеробства в області та 15–20% – у підприємствах. Продукції рослинництва у  2021р. ними вироблено на суму 866,1 млн.грн, що на 19,3% більше, ніж у 2020р.

Основними видами рослинницької продукції у фермерських господарствах є культури технічні та зернові і зернобобові, на які припадає відповідно 52,9% та  41,5% обсягів продукції рослинництва.  У попередньому році ними вироблено 1094,3 тис.ц зерна, що на 20,9% більше, ніж у 2020р., 157,1 тис.ц ріпаку озимого та кользи (на 22,4% більше), 279,1 тис.ц сої (на 25,2% більше), 92,2 тис.ц соняшнику (на 0,2% менше), 18,8 тис.ц картоплі (на 1,9% менше), 20,3 тис.ц культур овочевих (на 36% менше), культур плодових та ягідних – 29,9 тис.ц (у 1,6 р.б.).

Серед сільськогосподарських підприємств фермерські господарства домінують у  виробництві картоплі – 86,2%, значними є також їх частки у виробництві культур плодових і ягідних (41,1%), культур овочевих (33,2%), сої (23,7%), ріпаку озимого та кользи  (23,1%). Більше, ніж в середньому по підприємствах, зібрали у 2021р. фермери з кожного гектара сої, ріпаку озимого та кользи, соняшнику,  картоплі, культур овочевих.

У виробництві продукції тваринництва питома вага фермерських господарств залишається незначною і в загальнообласних обсягах протягом останніх років не перевищує 1%, а у обсягах виробництва                       підприємствами – 3%. У 2021р. фермерськими господарствами вироблено продукції тваринництва на суму 51,8 млн.грн (на 7,5% менше, ніж у 2020р.), основними її  видами традиційно залишаються м’ясо та молоко –  відповідно 62,7% та 34,4%  обсягів.

Разом з тим, серед підприємств у 2021р. фермерські господарства забезпечили 28% обсягів виробництва молока (39,8 тис.ц), та 4,3% м’яса                   (30,6 тис.ц).

 

 

 

Станом на 1 січня 2022р. фермерськими господарствами утримувалося  5,9 тис. голів великої рогатої худоби або 55,7% її чисельності у підприємствах, у т.ч. 2,3 тис. голів корів (52,3%); 2,1 тис. голів свиней (1%), 3,5 тис. голів  овець та кіз (72,9%),  21 тис. голів птиці (1,9%).

 

 

Довідково: День фермера відзначається в Україні 19 червня згідно з Указом Президента України №234/2020 від 18.06.2020р.

 

ПОДІЛИТИСЬ: