Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Чому варто використовувати йодовану сіль і в чому її користь

Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області в 2022 році розпочало роботу з проведення опитування батьків учнів 1-4 класів по територіальних громадах області з метою визначення харчових потреб та харчових звичок.

Згідно проведеного аналізу лише 50 % батьків учнів 1-4 класів, які взяли участь у опитуванні, для приготування страв використовують йодовану сіль.

На жаль, не всі батьки розуміють важливість використання йодованої солі для приготування їжі.

Івано-Франківська область є йододефіцитним регіоном України, тобто в навколишньому середовищі (грунт, вода, харчові продукти) вміст йоду знижений. Добова потреба йоду для дорослих – 150 мкг, для дітей 100 мкг, для вагітних жінок та годуючих мам -200 мкг.

В зв’язку з цим велика частина населення страждає захворюваннями щитоподібної залози.

  • Наслідки нестачі йоду в організмі:
  • відчуття постійної втоми, слабкість, депресія;
  • збільшення щитоподібної залози (зоб);
  • затримка росту у дітей;
  • затримка інтелектуального розвитку у дітей;
  • зниження розумової активності у дорослих;
  • порушення обмінних процесів;
  • загроза переривання вагітності;
  • рак щитовидної залози;
  • погіршення пам’яті, слуху;
  • підвищення холестерину;
  • сухість шкіри, втрата її еластичності;
  • порушення роботи кишківника;
  • відчуття холоду;
  • різке зниження чи підвищення маси тіла;
  • набряки;
  • випадіння волосся тощо.
  • Найпростішою профілактикою дефіциту йоду в організмі є споживання йодованої солі, насиченої цим мікроелементом. Щоби знизити ризики йододефіциту, для приготування щоденних страв замініть звичайну сіль на йодовану.

Згідно постанови КМУ №305 від 24.03.2021 року, для приготування їжі в закладах освіти повинна використовуватись лише йодована сіль.

В домашніх умовах також радимо замінити звичайну сіль на йодовану.

  • Як правильно зберігати йодовану сіль.

Оскільки йод здатен випаровуватися з солі, йодовану сіль потрібно зберігати в закритих ємностях та використати з моменту виготовлення протягом 9 місяців. При приготуванні гарячих страв відбувається втрата від 20 до 50% йоду. Тому в страви йодовану сіль бажано додавати наприкінці технологічного процесу приготування. Але того йоду, що залишився, буде досить, щоб задовольнити потребу організму в цьому мікроелементі.

  • Альтернативою йодованої солі є морська риба, морські водорості, інші морепродукти, або лікарські препарати йоду. Недоліком їх є більша в порівнянні з сіллю вартість і необхідність пам’ятати про щоденний прийом таблетки або капсули.
  • Цікаво: В одному грамі морської солі міститься тільки близько 1 мкг йоду, а в йодованій – 40 мкг. Однак у продажі також є йодована морська сіль. Ця сіль поєднує особливості смаку морської солі і корисність йодованої.

 

ПОДІЛИТИСЬ: